Τέσσερις προτάσεις από ΕΣΕΕ για εργασιακά και ασφαλιστικά

on .

vroutsis

• Στα κρίσιμα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και αφορούν στο σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων επικεντρώθηκε η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γ. Καρανίκα με τον Υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν:
4 Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και η χρονική τους παράταση. Η ΕΣΕΕ πρότεινε την ισχύ του μέτρου εκτός από τις επιχειρήσεις του τουρισμού, και στις εποχικές επιχειρήσεις του εμπορίου, στη βάση του καθορισμού της εποχικότητάς τους, με τον τρόπο που εφαρμόστηκε για το ζήτημα των ακάλυπτων επιταγών, δηλαδή να έχουν το 50% του τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.
4 Η καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών που ανεστάλησαν λόγω του lockdown. Η ΕΣΕΕ ζήτησε από τον Υπουργό να υιοθετηθεί η μέθοδος του Υπουργείου Οικονομικών για τις οφειλές προς την εφορία, δηλαδή η συνολική κεφαλαιοποίηση του ποσού και η καταβολή του σε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2021.
4 Η διευθέτηση των οφειλών που ανεστάλησαν, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων. Η ΕΣΕΕ πρότεινε είτε την επιμήκυνση των ρυθμίσεων κατά τον αριθμό των δόσεων που ανεστάλησαν, είτε τον καταμερισμό του συνολικού οφειλόμενου ποσού στις δόσεις που απομένουν.
4 Ο τρόπος στήριξης των επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επισήμανε πως έχει διαπιστωθεί ότι η πανδημία πλήττει σε διαφορετικό βαθμό επιχειρήσεις του ιδίου κλάδου. Για το λόγο αυτό πρότεινε ο χαρακτηρισμός μιας επιχείρησης ως «πληττόμενης» να γίνεται με κριτήριο το ποσοστό μείωσης του τζίρου της, κατ΄ αναλογία του μέτρου που εφαρμόζεται για τη μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου στα νομικά πρόσωπα.
Από την πλευρά του ο υπουργός διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ ότι θα εξετάσει τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου και θα υποστηρίξει την υλοποίησή τους.