ΠΟΕΣΥ και Ισραηλιτικό Συμβούλιο αντιδρούν για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ

on .

SPOT SYRIZA 22 6 20

• Σωρεία αρνητικών σχολίων και παρατηρήσεων εξακολουθεί να… εισπράττει το τηλεοπτικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του οποίου διασύρεται συλλήβδην ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας.
Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έδωσαν την περίοδο της πανδημίας και δίνουν ακόμα στις μέρες μας τον δικό τους αγώνα για την επιβίωση, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, εμφανίζονται να τα… παίρνουν από την Κυβέρνηση προκειμένου να την υποστηρίξουν, γεγονός που προκάλεσε θύελλα. Όλα αυτά στην προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση για την διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι».

Η ΠΟΕΣΥ καταδικάζει…
Θέση για το θέμα πήρε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών καταδικάζοντας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «τον απαράδεκτο διασυρμό των Ελλήνων δημοσιογράφων, όπως τίθεται μέσα από video που έδωσε στη δημοσιότητα η αξιωματική αντιπολίτευση στο πλαίσιο κριτικής της για την ενημερωτική καμπάνια της κυβέρνησης “Μένουμε Σπίτι”».
Η ΠΟΕΣΥ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει άμεσα το video αυτό που, όπως τονίζει, «προσβάλει την πλειονότητα των δημοσιογράφων οι οποίοι εργάζονται (όσοι έχουν ακόμη δουλειά), κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και επώδυνες συνθήκες, ιδίως αυτή την περίοδο της επιδημίας του κορωνοϊού».
Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα πλήρη στοιχεία για την αδιαφανή ανάθεση του κονδυλίου των 20 εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στο δημοσιογραφικό και όχι μόνο χώρο, και ταυτόχρονα να εφαρμόσει επιτέλους την απόφαση που έχει πάρει εδώ και μήνες για τα μέτρα στήριξης του Τύπου.

Το Ισραηλιτικό Συμβούλιο
Το σποτ για τα ΜΜΕ προκάλεσε επίσης την αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου της Ελλάδας, που με χθεσινή ανακοίνωσή του το χαρακτηρίζει τουλάχιστον ατυχές.
Το ΚΙΣΕ, καλεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να το αποσύρει από τη δημόσια αντιπαράθεση.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «όταν είδαμε το πολιτικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ «Πόσο κοστίζει ο Μωϋσής;», αναρωτηθήκαμε πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα που συνέβαλλε καθοριστικά στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού, να αναπαράγει αντισημιτικά στερεότυπα για την εξυπηρέτηση της αντιπολιτευτικής πολιτικής του, συνδέοντας το όνομα του Μωυσή με τα χαρτονομίσματα που πέφτουν ως ‘μάνα εξ ουρανού’».
Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του διότι -παρά τις μαζικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν- ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέσυρε αυτό το σποτ και η μόνη αντίδρασή του ήταν απλά να το χαρακτηρίσει ως «σατιρικό» και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε μια εποχή όπου θεωρίες συνομωσίας απειλούν την αρμονική συμβίωση των πολιτών μιας κοινωνίας, η αναπαραγωγή στερεοτυπικών μύθων -και μάλιστα από ένα πολιτικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- καλλιεργεί το θυμικό των οπαδών της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού. Είμαστε βέβαιοι ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα κατανοήσει ότι το σποτ αυτό ήταν τουλάχιστον ατυχές και θα το αποσύρει από τη δημόσια αντιπαράθεση».
Καταλήγοντας, το ΚΙΣΕ εκφράζει την ελπίδα πως όλοι «θα αποφύγουν τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων και μορφών –και μάλιστα με αρνητική διάσταση– διότι η θρησκευτική πίστη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί στοιχείο της οιασδήποτε πολιτικής αντιπαράθεσης».