Ανέλαβε χθες τα καθήκοντά της η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

on .

SAKELLAROPOYLOY ORKOMOSIA

• Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ανέλαβε από χθες τα καθήκοντα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, διαδεχόμενη τον Προκόπη Παυλόπουλο. Η ορκωμοσία της στη Βουλή, έγινε με πανηγυρικό τρόπο, αλλά με περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού. Είναι δε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα στην Ελλάδα.  
  Στην τελετή της ορκωμοσίας παρέστησαν το Προεδρείο της Βουλής και μόλις 48 πολιτικά πρόσωπα. Ο Πρωθυπουργός και 12 μέλη της κυβέρνησης, ενώ από  κόμματα παρόντες ήταν μόνον οι αρχηγοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Το διπλωματικό σώμα εκπροσωπήθηκε αυτή τη φόρα μόνο από τον πρύτανή του, ενώ μικρές ήταν οι αντιπροσωπείες του στρατιωτικού και δικαστικού σώματος, όπως ολιγομελής ήταν και η συνοδεία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε στις 11.10, ο α' Αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ανέγνωσε την προσφώνηση και την αντιφώνηση του Κώστα Τασούλα και της Κατερίνας Σακελλαροπούλου κατά την επίδοση στην ίδια του επίσημου αποτελέσματος της ψηφοφορίας της Βουλής για την ανάδειξή της στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ευρεία πλειοψηφία 261 ψήφων από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Ακολούθησε η ορκωμοσία της κ. Σακελλαροπούλου, και κατόπιν υπεγράφη από την ίδια, τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, το Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας.
Μετά το πέρας της τελετής, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετέβη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για την κατάθεση στεφάνου και ακολούθησε καθιερωμένη παράδοση – παραλαβή από τον σημερινό Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο και η  ανάληψη των καθηκόντων της.