Απέτυχε η απόπειρα της Τουρκίας να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ε.Ε.

on .

EBROS SYNORA METANASTES FOTIA 11 3 20

• Τουρκία και Ερντογάν συνεχίζουν τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδος, κλιμακώνοντας μάλιστα την ένταση μετά και την «ψυχρολουσία» που του επιφύλαξε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως και μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες για το σκηνικό που έστησε στον Έβρο.
Χθες τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να εμβολήσει σκάφος του Λιμενικού στο Αιγαίο με τον Τούρκο Πρόεδρο να επιβεβαιώνει πως πρόκειται για συνειδητή επιλογή: Αυτοί διαφεύγουν κι εμείς τους κυνηγούμε. Κι από δω και πέρα έτσι θα γίνεται είπε ο Ερντογάν, που επανέλαβε πως θα διατηρήσει τα σύνορα ανοικτά με την Ευρώπη, ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση των μεταναστών μέχρι να ικανοποιηθούν από την Ε.Ε. τα αιτήματα της Τουρκίας. Ταυτόχρονα απείλησε πως με τη βελτίωση του καιρού η εισροή μεταναστών θα γενικευθεί σε όλη τη Μεσόγειο. 

Η Ελληνική απάντηση:
«Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής. Ορίων λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα», ανάφερε το Υπουργείο Εξωτερικών. 
Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στις επαφές που είχε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε Γερμανία - Αυστρία, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα προς τον Τούρκο Πρόεδρο, τονίζοντας τα εξής: «Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από τον Τούρκο Πρόεδρο», τόνισε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πράξεις της Τουρκίας, που αποκαλύπτουν τη συντονισμένη επιχείρηση από τις Τουρκικές αρχές της παραβίασης των ελληνικών συνόρων, που είναι και σύνορα της Ευρ. Ένωσης». 
Μεταξύ άλλων σε αυτές περιλαμβάνονται: 
- Οι απειλές του Τούρκου Προέδρου ότι θα γεμίσει την Ευρώπη με μετανάστες και οι δηλώσεις του ότι άνοιξαν τα σύνορα.
- Οι δηλώσεις του Τούρκου  Υπουργού Εξωτερικών ότι τα όσα έγιναν στον Έβρο είναι μόνο η αρχή.
- Η χρησιμοποίηση, από τις τουρκικές Αρχές, θωρακισμένου οχήματος σε μια προσπάθεια να ρίξουν τον φράχτη στον Έβρο.
- Η μαζική ρίψη από μετανάστες και από τουρκικές δυνάμεις, καπνογόνων που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός.
- Οι μαρτυρίες μεταναστών ότι ήταν κρατούμενοι σε φυλακές, ότι οδηγήθηκαν στα παράλια φρουρούμενοι από στρατιώτες και ότι αναγκάστηκαν, με την απειλή όπλων, να μπουν σε λέμβους για τα ελληνικά νησιά.
- Η οργανωμένη μεταφορά μεταναστών από τη Κωνσταντινούπολη στον Έβρο με τη συνοδεία της τουρκικής στρατοφυλακής.
- Ο ξυλοδαρμός, από ένστολους Τούρκους, μεταναστών που διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα και επέστρεφαν στην τουρκική ενδοχώρα.
«Η απόπειρα της Τουρκίας να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας ως «όπλο» κατατρεγμένους ανθρώπους, απέτυχε», τόνισε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Νέα επεισόδια στον Έβρο
Εν τω μεταξύ νέα επεισόδια σημειώθηκαν χθες βράδυ στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο στην περιοχή της Καστανιάς, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες  άναψαν  μεγάλες φωτιές και επιχείρησαν  να ρίξουν το φράχτη. Για την αποτροπή της εισόδου οι Ελληνικές αρχές προχώρησαν σε εκτεταμένη ρίψη χημικών.