«Πακέτο» προτάσεων από Γ. Ζάψα κατόπιν… εορτής στον Αλ. Τσίπρα!

on .

TSIPRAS OMILA GIANNENA 12 2 20 DU LAC 

Σειρά προτάσεων κατέθεσε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τ. Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Γιώργος Ζάψας επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. 
Προτάσεις που περιλαμβάνουν διαχρονικά, αλλά και σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν την Ήπειρο, τα οποία ωστόσο θα είχαν πολιτική αξία και σημασία αν αυτά ο κ. Ζάψας τα έθετε ενόσω ήταν Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσε ή θα έπρεπε να πάρει σχετικές πρωτοβουλίες. Τώρα περισσότερο εκλαμβάνονται ως «βάση» για αντιπολίτευση στη νυν Κυβέρνηση, παρά ως ουσιαστική παρέμβαση. 
Ο κ. Ζάψας δεν παρέλειψε να… εκθειάσει την Κυβέρνηση Τσίπρα για τις «σημαντικές παρεμβάσεις στην Ήπειρο», που συνοψίζονται στην κατασκευή του αεροδρομίου Ιωαννίνων (έργο που δρομολογήθηκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις), της Ιόνιας Οδού (επίσης έργο προηγούμενων κυβερνήσεων) συμπληρωματικές εργασίες στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας (ομοίως) και στην αναστήλωση της γέφυρας Πλάκας, που όντως ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και θα ολοκληρωθεί επί της σημερινής Κυβέρνησης. Ο κ. Ζάψας επί του προκειμένου, επιβεβαίωσε έμμεσα αυτό που υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Ηπειρωτών: Πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε στα 4,5 χρόνια να δρομολογήσει και πολύ περισσότερο να υλοποιήσει ένα μεγάλο έργο στην Ήπειρο. Το δήλωσε άλλωστε ευθέως ο κ. Ζάψας, πως τα προαναφερθέντα έργα, δεν αρκούν για να συγκριθεί η Ήπειρος με τις προηγμένες περιφέρειες της χώρας και της Ευρώπης.
Στις προτάσεις του κ. Ζάψα περιλαμβάνεται η διεκδίκηση «ενός δις για την Ήπειρο» με πρώτο αίτημα τη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα- Γιάννενα – Ηγουμενίτσα και την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων που διατρέχουν την Ήπειρο, όπως και τη διάσωση και την αποκατάσταση των πολιτιστικών μνημείων. Ζήτησε να τεθεί σε προτεραιότητα η Κλιματική Αλλαγή, να προωθηθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να θεσπιστεί παράλληλα η θέσπιση «ρήτρας υποχρεωτικότητας» της σύμφωνης γνώμης των τοπικών κοινωνιών και στις επενδύσεις των ΑΠΕ. Επίσης να απαγορευτεί η χωροθέτηση βιομηχανικών αιολικών πάρκων σε περιοχές προστασίας και να προστατευθεί η γη υψηλής παραγωγικότητας. 
Κριτική από ΚΚΕ
Κριτική  ασκεί η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας και Λευκάδας του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Ήπειρο. Στην ανακοίνωσή της, δεν επικεντρώνεται σε κάποιο από τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αναφορά στο γενικό πολιτικό πλαίσιο. «Η αλήθεια είναι -σημειώνει- ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια πολιτική που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική στήριξης με κάθε τρόπο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης είναι αλήθεια ότι έχει «απελευθερώσει» και τους μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής. Αποκτούν όλο και πιο φθηνό, ευέλικτο, εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, κρατικές επιδοτήσεις, τζάμπα έρευνα από το Πανεπιστήμιο, ακριβοπληρωμένους από το λαό δρόμους και λιμάνια για τη γρήγορη μεταφορά των εμπορευμάτων τους κ.α.».