Τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας υποδέχθηκε χθες ο Κων. Τασούλας

on .

TASOYLAS GENTILONI 6 2 2020

• Τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Οικονομίας Paolo Gentiloni, υποδέχθηκε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος τον καλωσόρισε μ’ ένα συμβολικό δώρο, ένα λεύκωμα της Πινακοθήκης Ευάγγελου Αβέρωφ, επισημαίνοντας ότι στο εξώφυλλο του λευκώματος απεικονίζεται ένας πίνακας του διακεκριμένου Έλληνα ζωγράφου της εποχής του Μεσοπολέμου, Μιχάλη Οικονόμου, με τίτλο «Το σπίτι που ονειρεύεται». 
«Πιστεύω πως ο τίτλος αυτός είναι συμβολικός για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Μια Ευρώπη που ονειρεύεται με ρεαλισμό έναν κόσμο ευημερίας, πράσινης ανάπτυξης και κοινωνικής  δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο κ. Τασούλας. 
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, ο οποίος έχει διατελέσει και Πρωθυπουργός της Ιταλίας, εξέφρασε τη χαρά του που επισκέφθηκε για πρώτη φορά επισήμως τη Βουλή των Ελλήνων και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για το δώρο του, λέγοντας: «Το σπίτι της Δημοκρατίας βρίσκεται εδώ. Εξαρτάται από εμάς να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα όνειρα πραγματικότητα».  
Αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο Πρόεδρος της Βουλής συνόδευσε τον κ. Gentiloni στην Αίθουσα Γερουσίας, όπου ο Επίτροπος Οικονομίας και ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ενημέρωσαν τους βουλευτές της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, οι οποίες συνεδρίασαν από κοινού, επί του θέματος «Επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια πράσινη και δίκαιη οικονομία». 
Στα εισαγωγικά του σχόλια, ο Προεδρεύων της συνεδρίασης και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για απεξάρτηση από τον λιγνίτη, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα. Ο κ. Καλογιάννης ζήτησε την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η Ελλάδα να εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ώστε να μπορέσει να στηρίξει την τοπική απασχόληση και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από τη μετάβαση αυτή. 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία και ανέφερε ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα της κυβέρνησης αποτελεί θετικό βήμα, στρώνοντας το δρόμο για την αλλαγή της χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα των κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), ώστε να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις.