Έρχεται ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κράτους

on .

YPOYRGEIO ESOTERIKON TAMPELA 

Χρονιά αλλαγών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2020, καθώς ήδη ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος έχει προαναγγείλει ενδυνάμωση των ΟΤΑ με νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή και το οποίο θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και της κρατικής δομής.  
Μάλιστα σε πρόσφατη εκδήλωση ο υπουργός έκανε λόγο για μοντέλο συναίνεσης στο εν λόγω νομοσχέδιο για το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών και κράτους. Όπως χαρακτηριστικά είπε «θα διευκρινίζει τι παραμένει στην κεντρική εξουσία, τι στην αποκεντρωμένη διοίκηση του κράτους και τι μεταφέρεται περαιτέρω στην Τοπική και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Η πολιτική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης περαιτέρω. Ενισχύοντας την αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες, προφανώς θα την ενισχύσει και με νέους πόρους και με νέο προσωπικό, καθώς θα μεταφερθεί προσωπικό που σήμερα βρίσκεται σε υπηρεσίες που σήμερα ασκούν κρατικές αρμοδιότητες. Καθαρές αρμοδιότητες, αυτή είναι η βασική μας αρχή».
Παράλληλα ανέφερε ότι θα ζητήσει τις απόψεις των φορέων και των κομμάτων πριν από τη σύνταξη του νομοσχεδίου, επιδιώκοντας την ευρύτερη συναίνεση που μπορεί να υπάρξει καθώς σε τέτοιου είδους ζητήματα τα κόμματα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Όπως αναφέρει η aftodioikisi.gr σύντομα πρόκειται να τεθεί στο «μικροσκόπιο» του Υπουργείου Εσωτερικών ο «χάρτης» των αρμοδιοτήτων που σχηματίζεται ανάμεσα σε δομές του κράτους, των περιφερειών και των δήμων. Η κατεύθυνση είναι αρχικά να μεταφερθούν αρμοδιότητες από τα υπουργεία στις περιφέρειες, μαζί με τους απαραίτητους πόρους, αναφέρουν πηγές με γνώση των ενδοκυβερνητικών συζητήσεων, ενώ βέβαια θα εξεταστεί και ποιες από τις αρμοδιότητες του κράτους ή των περιφερειών μπορούν να μεταφερθούν στους Δήμους. 
Πάντως, ήδη έχουν εντοπιστεί από πλευράς υπουργείου, συγκεκριμένες αρμοδιότητες που είτε δεν δύνανται να μεταφερθούν στους ΟΤΑ, καθώς προσκρούουν στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, είτε ενδεχόμενη μεταφορά τους θα προκαλέσει περισσότερες επιπτώσεις παρά θα λύσει προβλήματα. Πρόκειται για τις εξής τέσσερις αρμοδιότητες:
- Απόδοση ιθαγένειας
- Διαχείριση υδάτων
- Δασικές Αρμοδιότητες
- Χωροταξικά Θέματα
Πρόκειται για αρμοδιότητες που θα παραμείνουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, για τις οποίες το υπουργείο Εσωτερικών απορρίπτει σενάρια κατάργησής τους.