Παρέμβαση ανάπλασης στην περιοχή του Κάστρου

on .

DHMOTIKO SYMBOYLIO SYNEDRIASH 18 12 19

• Μπορεί να έχει… σκοντάψει η προγραμματική σύμβαση που αφορά το «Πάρκο Πολιτισμού» στο Κάστρο μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών, Περιφέρειας Ηπείρου και Υπουργείου Πολιτισμού, ωστόσο χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων ενέκρινε πρόταση υποβολής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» που αφορά παρέμβαση ανάπλασης στην περιοχή.
Το έργο έχει τίτλο «Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών στο Κάστρο Ιωαννίνων» και προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ. Η πρόταση αποτελείται από δύο υποέργα: Το πρώτο αφορά στην διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων και των οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και  Σουγδούρη και το δεύτερο περιλαμβάνει την υπογειοποίηση δικτύων στην ίδια περιοχή.

Τμήμα του «Πάρκου Πολιτισμού»
Η περιοχή όπου θα υλοποιηθεί η παρέμβαση αποτελεί τμήμα του «Πάρκου Πολιτισμού». Για την υλοποίηση του συνόλου των παρεμβάσεων έχει συνταχθεί Σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή βρίσκεται στο στάδιο εγκρίσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Με την πρόταση επιχειρείται η ανάδειξη της Βορειοδυτικής Ακρόπολης του Κάστρου με την αναβάθμιση της περιοχής της πλατείας Γλυκήδων, που παρά τη σημαντικότητά της, παρουσιάζει εδώ και δεκαετίες εικόνα εγκατάλειψης. Επίσης, στοχεύει στη λειτουργική ολοκλήρωση της σύνδεσης του χώρου παρέμβασης, με τη δημιουργία μιας πολιτιστικής-ιστορικής διαδρομής, τόσο με το Ιτς Καλέ και άλλα ιστορικά σημεία του Κάστρου, όσο και την παραλίμνια περιοχή.
Ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος υπογράμμισε ότι η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο είναι πλήρης και άρτια. Με την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης από το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει η προετοιμασία και για τα υπόλοιπα έργα που περιλαμβάνονται στο Πολιτιστικό Πάρκο του Κάστρου. 

Για το Μουσικό Σχολείο
Στο μεταξύ, στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση τέθηκε από τον επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θ. Μπέγκα το κτιριακό θέμα του Μουσικού Σχολείου και η κεντρική πλατεία. 
Ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ αναφέρθηκε και πάλι στο ιστορικό του Μουσικού Σχολείου σημειώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή επιχείρησε να λύσει ένα οξύτατο πρόβλημα το οποίο πρώτοι είχαν επισημάνει οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου. 
«Στην προσπάθεια αυτή εξετάσαμε την πιθανότητα να μεταστεγαστεί το σχολείο στην Περίβλεπτο. Ήταν μία πρόταση και όχι μία «απόφαση- τελεσίγραφο» όπως ειπώθηκε. Ουδέποτε απειλήθηκε κανείς, ουδέποτε θέλησα να εκφοβίσω» τόνισε ο δήμαρχος.

Η ανάπλαση της πλατείας 
Σε ότι αφορά την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας, ο δήμαρχος επανέλαβε ότι είναι απολύτως σεβαστή η διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού όπως και το αποτέλεσμά του.
«Το ερώτημα είναι αν αυτό το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί. Η αίσθηση που εμείς έχουμε είναι ότι αυτή η εικόνα δεν εκφράζει μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Είπαμε λοιπόν ότι θα ξαναδούμε το θέμα καθώς πρόκειται για μία παρέμβαση με μεγάλο προϋπολογισμό που θα σημαδέψει την πόλη για τα επόμενα χρόνια και θα πάρουμε μία οριστική απόφαση», ανέφερε ο δήμαρχος. 

Άλλα θέματα 
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας απαντώντας για το θέμα του διαγωνισμού που αφορά στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού ανέφερε ότι πολύ σύντομα όλος ο φάκελος θα έχει κατατεθεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σε ότι αφορά την διαχείριση της λυματολάσπης σημείωσε ότι για την παραγόμενη είναι σε εξέλιξη σύμβαση μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ για την αποθηκευμένη η Διοίκηση αναζητά την πιο συμφέρουσα λύση και πολύ σύντομα θα την γνωστοποιήσει.