KΩΣΤΑΣ TAΣΟΥΛΑΣ: Στα νομικά διαφωνούμε με τον κ. Τσίπρα…

on .

TASOYLAS KOSTAS BOYLH EDRA

• «Ισχνή» ποσοτικά αλλά με ορισμένες καίριες αλλαγές άρθρων όπως αυτό που αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η συνταγματική αναθεώρηση που έρχεται, τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο».
Ο κ. Tασούλας 

μιλάει και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα όπως η απόρριψη της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα υπουργικά αδικήματα, ενώ σχολιάζει με καυστικό τρόπο την πολυσυζητημένη εξαίρεση των πρωήν υπουργών Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου από τον προανακριτική επιτροπή για τη Novartis.

«Ισχνή» η αναθεώρηση
Η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση είναι «ισχνή ποσοτικά» όπως τη χαρακτηρίζει ο συμπατριώτης μας Πρόεδρος της Βουλής. Ο ίδιος εξηγεί ότι «εξαιτίας της απροθυμίας της προηγούμενης πλειοψηφίας της Βουλής, στην αναθεώρηση δεν περιλαμβάνονται θέματα σχετικά με την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, το περιβάλλον, τη φορολογία, την ανάπτυξη. Ωστόσο οδεύουν προς αναθεώρηση τα άρθρα που αφορούν την ποινική προστασία του πολιτικού προσωπικού, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να προκαλούνται εκλογές, τη διευκόλυνση του ορισμού διοικήσεων στις ανεξάρτητες Αρχές. Με κορωνίδα τη διάταξη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα μπορεί πια να εκλέγεται με απλή πλειοψηφία, κατοχυρώνεται η κυβερνητική σταθερότητα...».

Υπουργικά αδικήματα…
Με αφορμή την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση ερμηνευτική δήλωση για τα αδικήματα που τελέστηκαν επ' ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων ώστε αυτά να μην παραγράφονται, ο κ. Τασούλας απαντά: «Φαίνεται πως στα νομικά διαφωνούμε με τον κ. Τσίπρα συνεχώς» και κάνει λόγο για «κραυγαλέα αντισυνταγματική διάταξη» τυχόν αναδρομική εφαρμογή ποινικής διάταξης.

Περί προανακριτικής
Σχετικά με την αντιπαράθεση που ξέσπασε για τη συμμετοχή η εξαίρεση των Πολάκη - Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή για τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο Πρόεδρος της Βουλής τονίζει ότι «τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν είχε αποφευχθεί όλη αυτή η ένταση και δεν είχε αμφισβητηθεί το στοιχειώδες δικαίωμα εξαιρέσεως», καθώς όπως επισημαίνει «δεν μπορεί να είναι κάποιος ταυτόχρονα και μάρτυρας και εισαγγελεύς στην ίδια υπόθεση».