Δεν παραβιάζει τη νομιμότητα η εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου

on .

TASOYLAS TSIPRAS

• Δεν παραβιάστηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστα Τασούλα στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστήριζε πως η εξαίρεση μελών της είναι «ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτικής τάξη».
Ο κ. Τασούλας παράλληλα με άλλη χθεσινή επιστολή του, ζητά από τον κ. Τσίπρα να ορίσει, εντός τριημέρου, τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα συμμετάσχουν στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή σε αντικατάσταση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Αναλυτική απάντηση
Στην απάντησή του ο Κώστας Τασούλας, εξηγεί αναλυτικά τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Βουλής στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και το ρόλο της Επιτροπής που λειτουργεί πλέον ως δικαστικό σώμα.
«Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης οφείλει να μεριμνά για τη νομιμότητα των ενεργειών της, διασφαλίζοντας και το ότι ενεργεί υπό νόμιμη σύνθεση ως προϋπόθεση της νομιμότητας κάθε περαιτέρω ενέργειάς της», επισημαίνει ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας. Προσθέτει ότι, με την εξαίρεση των δύο μελών, δεν παραβιάστηκε η απόφαση της Ολομέλειας που αφορούσε τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής.
«Επισημαίνω και πάλι επ’ αυτού ότι η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση της επιτροπής, όχι όμως και τη σύνθεσή της, όπως και ότι η επιτροπή, εξαιρώντας δύο μέλη της, αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύνθεσής της, και όχι της συγκρότησής της. Επομένως, δεν είναι κατανοητό κατά τι παραβιάστηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της επιτροπής περί της εξαίρεσης δύο μελών της», αναφέρει ο κ. Τασούλας και συνεχίζει: «Με καλείτε τέλος, βάσει του άρθρου 11 του Κανονισμού, να φροντίσω για την κοινοβουλευτική τάξη στο ίδιο ζήτημα. Σας διαβεβαιώ πως μόνο αυτό με συνέχει στον όλο χειρισμό αυτής της όντως δύσκολης υπόθεσης, η οποία και θα πρέπει να εξελιχθεί με τη συμπαράσταση όλων μας, με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και την ευταξία που σε καμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε ανυπεράσπιστες και προς τούτο προσβλέπω και στη δική σας συμβολή».