ΑΝΤ. ΔΙΑΜΑΤΑΡΗΣ: Ένας και αδιαίρετος ο Ελληνισμός…

on .

DIAMATARHS ANTONHS BOYLIARATES 28 10 19

• «Είμαι εδώ για να σας πω ότι δεν είστε μόνοι. Οι απανταχού Έλληνες, οι Έλληνες της Ελλάδας, και οι Έλληνες της Αμερικής που κατάγονται από τα μέρη σας και που γνωρίζω καλά και που πολλοί από αυτούς είναι φίλοι μου, έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε εσάς. Ο Ελληνισμός είναι ένας και αδιαίρετος…».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Αντώνης Διαμαντάρης, μιλώντας στο στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες, που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον εορτασμό της επετείου του «ΟΧΙ» στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας. Τελέστηκαν μνημόσυνα και καταθέσεις στεφάνων στα στρατιωτικά νεκροταφεία της Κλεισούρας και των Βουλιαρατών.

Ορόσημο στους αγώνες…
Μετά τη δοξολογία στο ναό του αγίου Αθανασίου από τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο ηρώων εντός του νεκροταφείου.
Ο κ. Διαματάρης υπογράμμισε πως «η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ένα ορόσημο στους αγώνες του Ελληνισμού. Αγώνες με αίμα και θυσίες υπέρ της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των αξιών του Έθνους μας. Ένα από αυτά που μας χαρακτηρίζει ως Έλληνες, είναι η αδάμαστη θέληση και επιμονή απέναντι στις δυσκολίες. Είναι η λαχτάρα μας να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, τη γλώσσα μας, τα ήθη και τις παραδόσεις μας, τη θρησκεία μας. Την ελληνικότητά μας».
Τον πρόεδρο της Αλβανίας κ. Ιλίρ Μέτα εκπροσώπησε ο περιφερειάρχης Αργυροκάστρου Αστρία Αλιάϊ και την αλβανική κυβέρνηση η υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων ταξίαρχος Μανουσάκε Σέχου. Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία-Αλεξάνδρα-Κεφάλα ως εκπρόσωπος του προέδρου της Ελληνικής Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, εκ μέρους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ο πτέραρχος Κωνσταντίνος Άγγος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Αλβανία και την Ελλάδα κ.ά.

Τιμήθηκε η Ερμιόνη Μπρίγκου
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο στρατιωτικό κοιμητήριο των Βουλιαρατών ο Γ. Σούρλας, πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων το Έπος 1940 -41, απένειμε διάκριση στην «Κυρά της Χιμάρας» Ερμιόνη Μπρίγκου, τη «Μάνα των Πεσόντων», σύμφωνα με τον τίτλο, που της απέδωσε η «Ένωση Πεσόντων». Ο κ. Σούρλας υπογράμμισε ότι «τιμάμε την Ερμιόνη Μπρίγκου, την ηρωίδα της Βορείου Ηπείρου, την «κυρά της Χιμάρας», που στην αυλή του σπιτιού της στον οικισμό Βάνοβα της Χιμάρας αναπαύονται έξι πεσόντες μαχητές. Εκεί παρά τα όσα δεινά υπέστη η οικογένειά της, διώξεις και φυλακίσεις δεν αποκάλυψαν ποτέ τον χώρο ενταφιασμού. Τιμάμε τη Μάνα των Πεσόντων, που αντιπροσωπεύει την Ελλάδα του ανθρωπισμού, του ηρωισμού, της θυσίας και της εθνικής υπερηφάνειας». Και συμπλήρωσε: «Στο πρόσωπό της ευχαριστούμε και τιμούμε όλες τις Βορειοηπειρώτισσες και Βορειοηπειρώτες, που στήριξαν τους μαχητές μας στον αγώνα κατά των κατακτητών, φρόντισαν τους τραυματίες του στρατού μας και ενδιαφέρθηκαν για τους πεσόντες. Ευχαριστούμε όσους από την αλβανική και ελληνική πλευρά συνέβαλαν να τεθεί τέρμα στην εκκρεμότητα με τους άταφους πεσόντες, που έστω και με καθυστέρηση 78 ετών στις 22 Ιανουαρίου 2018 άρχισαν οι εργασίες αναζήτησης και ο τιμητικός ενταφιασμός των πεσόντων. Προσδοκούμε ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθούν όλοι οι πεσόντες μαχητές και να τους αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές».

DIAMATARHS 1

Κι ένα απρόοπτο…
Η κεντρική εκδήλωση είχε κι ένα απρόοπτο, όταν οι γονείς του Κων/νου Κατσίφα επιχείρησαν να εισέλθουν στον χώρο της τελετής, αφού προηγουμένως εψάλη τρισάγιο στον τόπο του θανάτου του, κρατώντας ένα πανό με τη φωτογραφία του και τη λέξη «Αθάνατος», τους το αφαίρεσε όμως η Αλβανική αστυνομία.
* * * 
Στο μεταξύ το Σάββατο 26 Οκτωβρίου τελέστηκε από το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ενώ παραβρέθηκαν και άτομα από την Ελλάδα, παρά τα αυστηρά μέτρα στα σύνορα. Μετά το μνημόσυνο, στον τάφο του εψάλη τρισάγιο από το Μητροπολίτη Δημήτριο και τους κληρικούς, που τον συνόδευαν. Το κλίμα ήταν συγκινησιακά φορτισμένο, με τη μητέρα του νεκρού να κλαίει πάνω από τον τάφο του. Παρόντες ήταν και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, καθώς και ο πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Βασίλης Κάγιος. Ήταν συγκινητική η στιγμή όταν η χαροκαμένη μάνα του Κωνσταντίνου Κατσίφα, παρέδωσε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο βουλευτή Θεσπρωτίας της Ν. Δ. Βασίλη Γιόγιακα. Το περιεχόμενο της επιστολής δεν είναι γνωστό, θα γίνει, αφού την παραλάβει ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, όπως η ίδια η μητέρα του Κ. Κατσίφα, ανέφερε, τον παρακαλεί να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο του γιους της.
* * * 
• Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, μιλώντας την Κυριακή στο Δελβινάκι, όπου τελέστηκε ετήσιο μνημόσυνο για τον Κων/νο Κατσίφα, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δείξει αποφασιστικότητα» απέναντι στην Αλβανία στα ζητήματα της Ελληνικής Μειονότητας.
Και πρόσθεσε: «Κάποιοι εξέφρασαν τη λύπη τους, που η Αλβανία, όπως και τα Σκόπια, δεν ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ελλάδα. Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με την υπόθεση αυτή, το ζήτημα είναι τι συμβαίνει τώρα. Το δράμα των Ελλήνων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση».
Αφού απαρίθμησε θέματα, όπως το περιουσιακό, ένα από τα παραδείγματα, που ανέφερε, ήταν ότι η οικογένεια του Κων/νου Κατσίφα θέλησε στη μνήμη του να χτίσει ένα εκκλησάκι, αλλά αρχικά η αστυνομία το απαγόρευσε, λόγω έλλειψης άδειας. Αφού εξασφαλίστηκε η άδεια, την ίδια ημέρα άγνωστοι έσπασαν τα τούβλα, έσκισαν τους σάκους των τσιμέντων και σκόρπισαν το περιεχόμενό τους.
Για τον Κων/νο Κατσίφα ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «είχε αγάπη για το Χριστό και την Ελλάδα, γι' αυτό δεν θα ξεχαστεί».
Η.Μ.