Η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. καίριας σημασίας για την ελληνική Μειονότητα

on .

FOYSAS BIBLIO 1 21 10 19

Μόνο οφέλη έχει να αποκομίσει η Ελλάδα από μία ενδεχόμενη ένταξη της Αλβανίας αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς, ειδικά για την Ελληνική Μειονότητα της γειτονικής χώρας, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μεγαλύτερο, έστω και υποχρεωτικό, σεβασμό των δικαιωμάτων της.
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από όσους μίλησαν στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Αντώνη Φούσα, δικηγόρου και πρ. Υπουργού με τίτλο «Το δάκρυ του Ελληνισμού», το οποίο είναι αφιερωμένο στη Βόρειο Ήπειρο.
Το βασικό λόγο σ’ αυτήν είχαν δύο πρ. Υπουργοί, με διαφορετική κομματική προέλευση ο καθένας, αλλά με ευρεία γνώση του θέματος. Ο πρ. Υπουργός Εξωτερικών και πρ. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και ο πρ. Υπουργός και νυν βουλευτής της Ν.Δ. Θοδωρής Ρουσόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος και πρ. Υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη.

Παρουσίες - χαιρετισμοί
Πλήθος κόσμου γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του ξενοδοχείου «Grand Serai» όπου παρουσιάστηκε «Το δάκρυ του Ελληνισμού». Εκτός από τους κ.κ. Β. Βενζέλο και Θ. Ρουσόπουλο, το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία Κεφάλα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο Μητροπολίτης Κόνιτσας Ανδρέας, ο π. Ιωήλ ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, ο πρ. βουλευτής Μιχάλης Παντούλας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κ.α..
Ο Αντώνης Φούσας αφού καλωσόρισε τους φίλους του, έδωσε το λόγο στους επίσημους και τους ομιλητές. Ο Μ. Ελισάφ στον χαιρετισμό του δεν παρέλειψε να επισημάνει πόσο αισθητή είναι η απουσία του Βαγγ. Βενιζέλου από την ελληνική Βουλή, ενώ ο Αλ. Καχριμάνης μίλησε για την άδικη αντιμετώπιση των Βορειοηπειρωτών τόσο στην Αλβανία όσο και στην Ελλάδα.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος
H ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σημαντική προοπτική για την Ελληνική Μειονότητα, τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Βαγγέλης Βενιζέλος, υπενθυμίζοντας την έμπρακτη στήριξη που είχε προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση το 2014 στην Αλβανία, προκειμένου να μπει σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Παράλληλα, θυμήθηκε τη συμφωνία επίσης του 2014 με τη γειτονική χώρα που έδινε τη δυνατότητα στη Μειονότητα να αναγράφει και στην ελληνική γλώσσα τα τοπωνύμια στις περιοχές της, στο πλαίσιο της οποίας ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών δεσμευόταν ακόμα ότι δεν υπήρχε καμία αλυτρωτική διάθεση ιδιαίτερα σε σχέση με τους λεγόμενους «Τσάμηδες».
Σχολιάζοντας το βέτο της Γαλλίας σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. με την Αλβανία, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «το μείζον ζήτημα είναι πάντα η κατάσταση και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ενώ η μεγάλη εκκρεμότητα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών λόγω της άρνησης της αλβανικής πλευράς να κυρώσει τη διμερή συμφωνία του 2009 που είχε υπογραφεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

FOYSAS BIBLIO 2 21 10 19

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος
Σύμφωνος με τον Β. Βενιζέλο ως προς τις αρνητικές συνέπειες που έχει για τη χώρα μας το «φρένο» της Ε.Ε. στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία εμφανίστηκε και ο πρ. Υπουργός και νυν βουλευτής της Ν.Δ. Θοδωρής Ρουσόπουλος που ήταν ο δεύτερος βασικός ομιλητής στην προχθεσινή εκδήλωση.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η ένταξη θα σήμαινε εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, ενίσχυση της ασφάλειας, σταθερή πορεία στην οικονομία. Η απόφαση να μην ξεκινήσουν συνομιλίες δεν είναι υπέρ της Ελλάδας».
Ο κ. Ρουσόπουλος θυμήθηκε και την εποχή που ως δημοσιογράφος κάλυπτε γεγονότα στη γειτονική χώρα όπως η επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Κων/νου Μητσοτάκη σε χωριά της Μειονότητας ή οι κατεδαφίσεις σπιτιών στη Χιμάρα τονίζοντας πως τέτοια προβλήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλοι χαιρετισμοί
- Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Νίκος Υφαντής αναφέρθηκε στα δεινά που έχει υποστεί εδώ και δεκαετίες η Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας, τα οποία συνεχίζονται και σήμερα.
- Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαχρήστος θυμήθηκε την περίφημη δίκη των πέντε στελεχών της «Ομόνοιας» τη δεκαετία του ΄90 ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο ίδιος. Δίκη η οποία εξελίχθηκε σε φιάσκο.
- Με θερμά λόγια για το βιβλίο του Αντώνη Φούσα και το πατριωτικό ενδιαφέρον που ο ίδιος δείχνει απέναντι στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου μίλησαν ο εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Ανδρέας Σιδέρης, ο καθηγητής Γεώργιος Ανδρειωμένος, ο επίκ. καθηγητής Ιατρικής και αδελφός του συγγραφέα Στέφανος Φούσας και ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Νίκος Γκατζογιάννης.