Ώρα ευθύνης του πολιτικού συστήματος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

on .

KALPH SHMAIA

Ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος τη στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι», της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε την αντιπολίτευση στο σύνολό της να ανταποκριθεί σε όσα προβλέπει το Σύνταγμα και να κάνει το αυτονόητο και το λογικό, χωρίς να παρασυρθεί από μικροκομματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα.
Όπως εξήγησε πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να βρεθεί λύση και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του «εθνικού χαρακτήρα». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να είναι ισοδύναμη με εκείνη των Ελλήνων που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εσωτερικό και τόνισε δεν μπορεί να υπάρχουν Έλληνες δύο κατηγοριών και εκείνοι που βρίσκονται στο εξωτερικό για να σπουδάσουν ή να εργαστούν να μη μπορούν να ψηφίσουν. Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι όσοι αρνούνται να διευκολύνουν τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στο τόπο κατοικίας τους ουσιαστικά δίνουν το δικαίωμα να ψηφίζουν μόνο σε εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μια ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα να δείξει ότι μπορεί να κάνει το αυτονόητο και το λογικό. Το θέμα μας δεν είναι η επιβολή μιας άποψης, το θέμα είναι κάτι που προβλέπεται από το Σύνταγμα να μπορεί να υλοποιηθεί. Οι άνθρωποι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και κατοικούν στο εξωτερικό και οι οποίοι αν εκείνη τη μέρα των εκλογών έρχονταν στην Ελλάδα να ψηφίσουν θα ψήφιζαν κανονικά να μπορούν να ψηφίζουν κανονικά από το εξωτερικό. Δεν υπάρχει τίποτα πιο λογικό, τίποτα πιο απλό, τίποτα πιο αντικειμενικό και είναι μια ώρα που οι πολιτικοί, το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, πρέπει να δείξει την αξιοπιστία…».
Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε, επίσης, ότι θα ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών σε όσους επιθυμούν να ψηφίσουν να κάνουν αίτηση και τα στοιχεία τους θα διασταυρωθούν για να διαπιστωθεί αν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και διευκρίνισε ότι οι Έλληνες που έχουν δηλώσει μόνιμη κατοικία το εξωτερικό και διατηρούν ΑΦΜ είναι περίπου 350.000. Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, η όλη διαδικασία θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και υπό τον έλεγχο όλων των κομμάτων.