Πλήρη προστασία της Γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας

on .

KALOGIANNHS OMILIA 27 9 2019

• Στο 9ο Διεπιστημονικό Συνέδριο του ΕΜΠ που άρχισε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται σήμερα στο Μέτσοβο, μίλησε χθες ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης.
Η εισήγησή του αφορούσε την καθολική προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ), με τον κ. Καλογιάννη να τονίζει ότι ο σαφής καθορισμός χρήσεων γης αποτελεί προϋπόθεση για:
- Αποφυγή συγκρούσεων χρήσεων,
- Διασφάλιση προϋποθέσεων συνύπαρξης διαφορετικών δραστηριοτήτων.
Ο κ. Καλογιάννης, υπογράμμισε πως «η Γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας αποτελεί φυσικό πόρο μη ανανεώσιμο, που βρίσκεται ήδη σε ανεπάρκεια. Πρέπει να λογίζεται ως κοινωνικό αγαθό και για λόγους δημοσίου συμφέροντος επιβάλλεται να διαφυλαχθεί, όση απέμεινε, στο σύνολό της». Ζήτησε μάλιστα τη διαγραφή παρεκκλίσεων που προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα του 2018 και απαγόρευση χωροθέτησης νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο Σταύρος Καλογιάννης είχε συζήτηση με τον Πρύτανη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ι. Πασπαλιάρη και τους Καθηγητές κα Ε. Δημοπούλου και κυρίους Δ. Καλιαμπάκο και Ν. Μαμάση, ενώ συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Μετσόβου κ. Κ. Τζαφέα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τρέχοντα θέματα.