Η διασταύρωση της πληροφορίας «ανάχωμα» στα… fake news

on .

TASOYLAS OMILIA EPITROPH BOYLHS

Εποχή των λεγόμενων «fake news» ή αλλιώς των ψευδών ειδήσεων είναι η σημερινή και ως εκ τούτου, για να αποφευχθούν τα φαινόμενα παραπληροφόρησης που παρατηρούνται σήμερα, κάθε πληροφορία θα πρέπει να ελέγχεται και να διασταυρώνεται, προτού διοχετευθεί στο κοινό.
Αυτό τόνισε χθες ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας κηρύσσοντας την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου Κοινοβουλευτικών Υπηρεσιών Έρευνας και Βιβλιοθηκών που φιλοξενείται σ’ αυτήν. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον πλούτο που κρύβεται στις προθήκες της βιβλιοθήκης της Βουλής, ενώ επισήμανε ιδιαίτερα τη χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών όσον αφορά στη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της πανεπιστημιακής έρευνας.
Σημαντικός ο διάλογος
Κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου Κοινοβουλευτικών Υπηρεσιών Έρευνας και Βιβλιοθηκών, το οποίο διοργανώνει η Διεθνής Συνομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων και ξεκίνησε χθες στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, ο Κώστας Τασούλας αναφέρθηκε στην αξία του διαλόγου μεταξύ των κοινοβουλευτικών βιβλιοθηκών και ιδρυμάτων έρευνας, στην ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και τη μεταξύ τους διασύνδεση, ώστε να διευρύνεται η προσβασιμότητα στην πληροφορία, να διευκολύνεται η συμβολή στην εκπαιδευτική διαδικασία και την επιστημονική έρευνα, και να υπηρετείται η βελτίωση της ανθρώπινης ζωής.
Όπως είπε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενος στους συνέδρους, «εκπροσωπείτε τα κοινοβούλια των χωρών εκείνων που κυβερνώνται σύμφωνα με τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος. Με τις αρχές της Δημοκρατίας. Πριν από 2,5 χιλιετίες εδώ, σε αυτήν την πόλη, οι αρχές, οι θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας εξήχθησαν από έναν διάσημο λόγο, τον οποίο θα βρείτε σε όλες τις βιβλιοθήκες του κόσμου, τον λόγο του Περικλή, ο οποίος εξήρε τα επιχειρήματα υπέρ της δημοκρατίας λέγοντας πως η πόλη της Αθήνας πριν από 2,5 χιλιετίες, πάνω απ’ όλα και πέρα απ’ όλα, ήταν η Ελλάδος παίδευσις».
Μια ιστορική βιβλιοθήκη
Ο κ. Τασούλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου αφού, όπως υπογράμμισε, «τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι πράγματι καινοτόμα, επικαιροποιημένα και σύγχρονα».
Αναφερόμενος στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων είπε ότι «είναι μια ιστορική βιβλιοθήκη από κάθε άποψη: Ιδρυθείσα το 1844, διαθέτει σημαντικές συλλογές τόσο από πλευράς αριθμών όσο και από πλευράς σπουδαιότητας. Η Βιβλιοθήκη αποτελεί μια όαση για τα μέλη του Κοινοβουλίου και τους κοινοβουλευτικούς γενικότερα και βεβαίως είναι ανοικτή για το κοινό: Εκεί μπορούν να βρουν φιλόξενο χώρο για ανάγνωση και διαλογισμό ανά πάσα στιγμή, να βρουν έμπνευση και να γνωρίσουν νέες ιδέες, να εντοπίσουν πληροφόρηση κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος και σχετικές πηγές, να βρουν υλικό για την έρευνά τους, απαντήσεις στα ερωτήματά τους».
Τα «fake news»
Μιλώντας γενικότερα για την πληροφόρηση στην ψηφιακή εποχή, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στα λεγόμενα «fake news». Όπως είπε, στις μέρες μας «αφενός υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών που θα πρέπει να οργανωθούν σε δεδομένα και μεταδεδομένα, αφ’ ετέρου παρατηρούνται έντονα φαινόμενα παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων και για το λόγο αυτό κάθε πληροφορία θα πρέπει να ελέγχεται και να διασταυρώνεται, προτού διοχετευθεί στο κοινό».
«Διανύουμε την περίοδο της παραπληροφόρησης. Και εμείς, εσείς, πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την εγκυρότητα της πληροφορίας. Και ο όγκος της παραπληροφόρησης είναι τόσο μεγάλος που κάποιος σωστά είπε πως είναι τόση η παραπληροφόρηση στον κόσμο που κινδυνεύουμε να θυμόμαστε πράγματα τα οποία δεν συνέβησαν ποτέ», σημείωσε με έμφαση ο Πρόεδρος της Βουλής.
***
Σημειώνεται ότι το Διεθνές Συνέδριο Κοινοβουλευτικών Υπηρεσιών Έρευνας και Βιβλιοθηκών πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 85ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων, που θα λάβει χώρα 24 - 30 Αυγούστου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και θα συμμετάσχουν σε αυτό περί τους 3.500 συνέδρους από 135 χώρες.