Μείωση κατά 22% του ΕΝΦΙΑ και ευνοϊκότερη ρύθμιση για τις 120 δόσεις

on .

YPOYRGIKO SYMBOYLIO 26 7 19

• Οδηγίες για την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την προσήλωση των υπουργών στο κυβερνητικό πρόγραμμα, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου, δίχως κάμερες και απευθείας μετάδοση.
Το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να προτείνει στη βουλή τρεις υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας αυστηρά μεταξύ των έξι αρχαιότερων -για κάθε θέση- ανώτατων δικαστών με βάση την επετηρίδα, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στις μεγάλες αλλαγές στη φορολογία, αρχής γενομένης από την κατάθεση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την ρύθμιση των 120 δόσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται για το 2019 σε 22% μεσοσταθμικά. Από τη ρύθμιση της κυβέρνησης, 3,9 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερες μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία μάλιστα εξαιρούσε από την δικό της σχέδιο 500.000 πολίτες της μεσαίας τάξης που επίσης θα δουν σημαντικές μειώσεις.
Βελτιώνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς η ελάχιστη δόση διαμορφώνεται σε 20 ευρώ το μήνα (από 30 ευρώ) ενώ το επιτόκιο μειώνεται σε 3% από 5%. Αντίστοιχη διάταξη θα περιλαμβάνεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές (οι οποίες επίσης θα μειώσουν το επιτόκιο από 5 σε 3%) στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα.