Θ. ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ: «Το ΚΙΝ.ΑΛ θα βγει ενισχυμένο από τις εθνικές εκλογές…»

on .

MANTALOBOAS THANASHS

• Το μεγάλο βήμα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή αποφάσισε να κάνει ο Θανάσης Μανταλόβας, ο οποίος την τελευταία πενταετία θητεύει ως Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων. Ανήκοντας στη χορεία των νέων, έχοντας όμως ήδη προκάμει να κολλήσει κάμποσα ένσημα και στη ζωή και στην πολιτική, επέλεξε να είναι υποψήφιος βουλευτής του Ν. Ιωαννίνων με το Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Με αφορμή την υποψηφιότητά του, ο κ. Μανταλόβας μιλάει στον «Π.Λ.» για το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, τις προοπτικές του ΚΙΝ.ΑΛ αλλά και την επόμενη ημέρα στον Δήμο Ιωαννιτών.

Η συνέντευξη

• Κ. Μανταλόβα ας ξεκινήσουμε με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών που οδήγησε στην ήττα της παράταξής σας στο δεύτερο γύρο. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

-Σαφώς το αποτέλεσμα των εκλογών για την «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» δεν ήταν το επιθυμητό. Ωστόσο, η παράταξή μας απέδειξε μια αξιοσημείωτη δυναμική. Αναδείχτηκε πρώτη στον πρώτο γύρο των εκλογών και έχει την μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο με ένα ποσοστό πάνω από 30%, ενώ το μισό εκλογικό σώμα τίμησε με την ψήφο του την δεύτερη Κυριακή των εκλογών τον επικεφαλής της και σημερινό Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα. Αυτό δημιουργεί μια αυξημένη ευθύνη την επόμενη ημέρα των εκλογών και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο λήψης των αποφάσεων και τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων του Δήμου.

• Πιστεύετε ότι ο νέος δήμαρχος, ο Μωυσής Ελισάφ, θα μπορέσει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνεργασίες και συναινέσεις έτσι ώστε να καταστεί εφικτό το ξεδίπλωμα του σχεδίου και του προγράμματός του;

-Θα ήθελα και με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης να συγχαρώ τον κ. Ελισάφ για την εκλογή του. Ο «Κλεισθένης» εισάγει μια νέα κατάσταση στη διοίκηση των Δήμων, με την απλή αναλογική να οδηγεί σε αντιφατικές καταστάσεις, τις δημοτικές αρχές που δεν έχουν την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Αν και εκ πρώτης άποψης, θα πει κανείς ότι έτσι ευνοούνται οι συνεργασίες και επιδιώκεται η δημοκρατικότερη λειτουργία των Δήμων, φοβάμαι πως σε πολλές περιπτώσεις θα ευνοήσει προσωπικές σκοπιμότητες και φιλοδοξίες. Αυτό είναι ένα γενικότερο σχόλιο. Στα Γιάννενα ο νέος Δήμαρχος θα έχει κι αυτός να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις σε ότι αφορά την «κυβερνησιμότητα» του Δήμου, κάτι που είχαμε τονίσει έντονα την περίοδο που είχε έρθει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Ελπίζω για το καλό του Δήμου να βρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις, κυρίως για να μην πάει χαμένη και η τεράστια δική μας προσπάθεια. Άλλωστε η νέα δημοτική αρχή, όποια κι αν ήταν, έχει έτοιμο πρόγραμμα και θα βρει εγκεκριμένα έργα πάνω από 200 εκ. ευρώ. Το μόνο που της απομένει είναι η υλοποίηση.

• Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξεπλάγησαν με την επιλογή της υποψηφιότητάς σας για το βουλευτικό αξίωμα. Τι απαντάτε;

-Όποιος ασχολείται με τα κοινά πρέπει να αντιλαμβάνεται πότε κλείνει ένας κύκλος, πότε προσέφερε όσα μπορούσε και είτε να αποσύρεται είτε να κάνει ένα άλλο βήμα. Τα αξιώματα και οι θέσεις ευθύνες δεν είναι μόνιμα. Προσωπικά, θεώρησα ότι μετά από δύο θητείες στον Δήμο και φέροντας εις πέρας τις αρμοδιότητες που μου ανατέθηκαν, νομίζω όσο καλύτερα μπορούσα στους τομείς ευθύνες μου, ολοκλήρωσα το αυτοδιοικητικό μου έργο στον Δήμο. Ένιωσα την ανάγκη να συμμετέχω στην προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής για μια πιο ισχυρή κεντροαριστερά και για ένα ρεαλιστικό προοδευτικό χώρο στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Οι αυταπάτες, τα ψέματα, η πόλωση και ο διχασμός τα οποία κυριάρχησαν τα χρόνια της κρίσης απαξίωσαν στη συνείδηση των πολιτών συλλήβδην το πολιτικό σύστημα, κι ως εκ τούτου είναι ευθύνη όλων των ενεργών πολιτών να επαναφέρουν την ουσία της πολιτικής στο προσκήνιο.

• Το ΚΙΝ.ΑΛ στις Ευρωεκλογές έδειξε μια αξιοσημείωτη αντοχή στην εκλογική πίεση, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλλον φάνηκε να ανακτά δυνάμεις. Θεωρείτε ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στις εθνικές εκλογές;

-Το Κίνημα Αλλαγής στις ευρωεκλογές απέδειξε όχι μόνο ότι αντέχει αλλά πως έχει όλα τα εχέγγυα για να γίνει ξανά η μεγάλη σύγχρονη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα. Αυτό είναι που τονίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε ανθρώπους που εγκατέλειψαν την προοδευτική παράταξη και εξαπατήθηκαν πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και νομίζω ότι τα δείγματα που έχουμε, είναι ενθαρρυντικά. Ο κόσμος καταλαβαίνει, βλέπει ότι τον κορόιδεψαν και επιστρέφει. Η δυναμική αυτή, είμαι βέβαιος ότι θα αποτυπωθεί και στις εθνικές εκλογές. Οι εποχές διπόλων έχει περάσει κι οι πολίτες πλέον είναι υποψιασμένοι με τα επικοινωνιακά παιχνίδια των προεκλογικών περιόδων. Θεωρώ ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι τρίτο κόμμα με σημαντική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και μάλιστα είμαι πεπεισμένος μετά τις συνεχείς επαφές μου με πολίτες σε διάφορες περιοχές και χωριά του Νομού, ότι ειδικά στον Νομό Ιωαννίνων το ΚΙΝ.ΑΛ θα έχει διψήφια ποσοστά.

• Ποιο είναι για σας τελικά το κύριο διακύβευμα των επικείμενων εθνικών εκλογών;

-Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι σαφές: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα χρόνια της κρίσης είτε με πολιτικά πυροτεχνήματα του τύπου «σκίζω τα μνημόνια» είτε με προγραμματικές κορώνες από το Ζάππειο εξαπάτησαν κυνικά τον ελληνικό λαό. Καθυστέρησαν την έξοδο της χώρας από την επιτήρηση και δεν ανέλαβαν ούτε στο ελάχιστο το πατριωτικό κόστος που επωμίστηκε η προοδευτική παράταξη. Ακόμα και σήμερα προαναγγέλλουν ανεφάρμοστες πολιτικές ευνοώντας μια ανεδαφική λογική υπερπλεονασμάτων. Επιδίδονται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων μέσω του διχασμού και των fake news.
Το Κίνημα Αλλαγής κράτησε την χώρα όρθια την περίοδο της κρίσης, λέγοντας μόνο αλήθειες και αναγνωρίζοντας τις ευθύνες για την κατάρρευση της οικονομίας. Αυτό που λέει τώρα είναι ότι χρειάζεται μια ισχυρή κεντροαριστερή παράταξη, ώστε να ανατραπούν οι συσχετισμοί και οι ρόλοι των πολιτικών κομμάτων την επομένη των εκλογών. Χρειάζεται μια ρεαλιστική πολιτική πρόταση, όπως ακριβώς είναι το Σχέδιο «Ελλάδα» ώστε η χώρα να προχωρήσει με γρήγορο αναπτυξιακό ρυθμό τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό το δίλημμα των εκλογών είναι ένα: ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέες περιπέτειες. Προσωπικά, νομίζω ότι οι γνώσεις μου, η εμπειρία μου, η σταθερή ιδεολογική μου κατεύθυνση όλα αυτά τα χρόνια και η διάθεσή μου να είμαι συμμέτοχος σε αυτή τη καινούργια προσπάθεια του χώρου αποτελούν σημαντικά εχέγγυα για να με εμπιστευτούν οι συμπολίτες μου.