«Δεύτερες σκέψεις» για την ένταξη Αλβανίας - Σκοπίων στην Ε.Ε.

on .

SHMAIES

• Μετά την Άνγκελα Μέρκελ, ενστάσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, φέρονται να έχουν η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι χώρες αυτές υποστηρίζουν πως ήταν λάθος της ΕΕ να επιτρέψει μια υπερβολικά ταχεία ένταξη χωρών της ανατολικής Ευρώπης τα τελευταία 15 χρόνια στην ΕΕ.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός του Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, θα επισκεφθεί την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να διευρύνεσει τις προθέσεις της, καθώς πριν λίγες ημέρες εκείνη απάντησε αρνητικά στην επιθυμία της Κομισιόν για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, δηλώνοντας ότι μια σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί από γερμανικής πλευράς το νωρίτερο τον Οκτώβριο.
Χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, όμως καμιά απόφαση δεν θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Πιστεύω προσωπικά πως μόνο μία απόφαση μπορεί να ληφθεί: να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, όπως συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε ο Τουσκ, συμπληρώνοντας πως «οφείλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας: δεν είναι όλα τα κράτη μέλη έτοιμα να λάβουν την απόφαση να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αυτές μέσα στις επόμενες ημέρες».
Μια πρώτη συζήτηση προβλέπεται να διεξαχθεί για το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.