Η «ακτινογραφία» της κάλπης στους Δήμους όλης της Ηπείρου

on .

KAPSALHS KWSTAS

Σκληρές μάχες δόθηκαν στους περισσότερους Δήμους της Ηπείρου για την κατάκτηση της δημαρχίας, με τους νυν Δημάρχους να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους, αν και δεν έλειψαν οι εξαιρέσεις στον κανόνα!
Από τους συνολικά 18 Δήμους στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου οι πέντε ανέδειξαν ήδη δήμαρχο και νέα Δημοτική Αρχή, καθώς κάποιος υποψήφιος στον καθένα απ’ αυτούς κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό που ξεπερνά το 51%. Την καλύτερη επίδοση σε όλη την Περιφέρεια πέτυχε ο νυν Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Άρτας Περικλής Μίγδος ο οποίος επανεξελέγη με το εντυπωσιακό ποσοστό του 69,25%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για ελάχιστες ψήφους πάει στον δεύτερο γύρο ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.
Επίσης, δύο νυν Δήμαρχοι, ο Βασίλης Σπύρου στο Ζαγόρι και ο Αντώνης Νάστας στην Πάργα περνούν μεν στον δεύτερο γύρο, έχοντας όμως κόψει δεύτεροι το νήμα και η επανεκλογή τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Σκληρή αναμένεται και η αναμέτρηση στον Δήμο Πρέβεζας όπου ο σημερινός Δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης τερμάτισε δεύτερος, αλλά η διαφορά του από τον πρώτο Νίκο Γεωργάκο είναι μόλις 1,15%.

SENTELES

Στον Νομό Ιωαννίνων
Δύο νυν Δήμαρχοι από τους συνολικά οκτώ του Νομού Ιωαννίνων εξασφάλισαν, με άνεση μάλιστα, την ανανέωση της θητείας τους από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρόκειται για τον Γιάννη Σεντελέ στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων που επανεκλέγεται με το εντυπωσιακό ποσοστό του 62,69%, αφήνοντας πίσω του τον Δημήτριο Μήτση (29,46%) και για τον Κώστα Καψάλη που επανεκλέγεται στον Δήμο Πωγωνίου με ποσοστό 56,42% αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Γιάννη Νικόπουλο (23,85%).
Παραλίγο να «καθαρίσει» με την πρώτη τον Δήμο Δωδώνης και ο νυν Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης, ο οποίος για λίγες μόλις ψήφους, δεκαπέντε συνολικά, οδηγείται σε δεύτερο γύρο με τον Κώστα Κατσανάκη. Ο κ. Ντακαλέτσης συγκέντρωσε ποσοστό 49,8% και ο κ. Κατσανάκης 45,1%
Την επανεκλογή τους θα διεκδικήσουν στη δεύτερη Κυριακή οι εξής Δήμαρχοι: Στον Δήμο Ζίτσας ο Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 48,93% έναντι του Βασίλη Γαρδίκου που έλαβε 39,42%. Στον Δήμο Μετσόβου ο Κώστας Τζαφέας, ο οποίος πήρε ποσοστό 35,24% με αντίπαλο τον Σπύρο Βασιλείου που έλαβε 23,37%. Στον Δήμο Κόνιτσας ο Ανδρέας Παπασπύρου, ο οποίος έλαβε ποσοστό 37,02% έναντι 33,21% του Νίκου Εξάρχου. Στον Δήμο Ζαγορίου, τέλος, πρώτος δεν έκοψε το νήμα ο νυν Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, αλλά ο Γιώργος Σουκουβέλος, ο οποίος έλαβε ποσοστό 38,60% έναντι 31,56% του κ. Σπύρου. Κι εδώ η αναμέτρηση θα κριθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Στην υπόλοιπη Ήπειρο
- Στον δεύτερο γύρο θα κριθεί ο Δήμος Αρταίων, όπου ο νυν Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης έλαβε 36,79% και η Τζένη Ταπραντζή – Κοιλια 19,85%. Στον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη ο νυν Δήμαρχος Περικλής Μίγδος επανεξελέγη με το εντυπωσιακό ποσοστό του 69,25%. Στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ο σημερινός Δήμαρχος Μαρίνος Γαρνέλης πάει στον δεύτερο γύρο, καθώς έλαβε ποσοστό 35,97% έναντι 32,82% του Χρήστου Χασιάκου. Στον Δήμο Νικολάου Σκουφά τη δημαρχία θα διεκδικήσουν την ερχόμενη Κυριακή η Ροζίνα Βαβέτση (44,59%) και ο Κων/νος Παπασιώζος (31,28%).
- Στον Δήμο Πρέβεζας η δημαρχία θα κριθεί στον δεύτερο γύρο μεταξύ του Νίκου Γεωργάκου (22,92%) και του νυν Δημάρχου Χρήστου Μπαΐλη (21,77%). Στον Δήμο Πάργας θα δώσουν τη μάχη ο Νίκος Ζαχαριάς (42,50%) και ο σημερινός Δήμαρχος Αντώνης Νάστας (27,76%). Τέλος, στον Δήμο Ζηρού ο νυν Δήμαρχος Νικόλαος Καλαντζής συγκέντρωσε ποσοστό 48,92% και πάει στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Δημήτριο Γιολδάση που έλαβε 46,56%.
- Στον Δήμο Ηγουμενίτσας ο νυν Δήμαρχος Ιωάννης Λώλος πέτυχε να ανανεώσει με την πρώτη τη θητεία του συγκεντρώνοντας ποσοστό 53,25%. Στον Δήμο Σουλίου ο Νίκος Κάτσιος πάει στον δεύτερο γύρο με 30,18% έναντι του Ιωάννη Καραγιάννη που έλαβε 25,45%. Τέλος, στον Δήμο Φιλιατών ο νυν Δήμαρχος Σπύρος Παππάς επανεκλέγεται με άνεση συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξης του 59,11%.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ