Η Κυβέρνηση Ράμα μετά από 24 χρόνια ξαναθυμήθηκε την υπόθεση της Επισκοπής!

on .

MPILERHS FRENTY

• Για προφανείς πολιτικούς στόχους η Αλβανική Κυβέρνηση άνοιξε, σχεδόν παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία, τον φάκελο της υπόθεσης της επίθεσης στο Στρατιωτικό φυλάκιο της Επισκοπής, κατά την οποία είχαν σκοτωθεί δύο στρατιωτικοί που υπηρετούσαν σε αυτό.
Στο στόχαστρο των Αλβανικών αρχών, έχει τεθεί ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» στη Χιμάρα Φρέντυ Μπιλέρης, ο οποίος είχε προταθεί για υποψήφιος δήμαρχος από το ΚΕΑΔ, τόσο το 2015, όσο και για αυτές του ερχόμενου Ιουνίου. Το 2015, δεν είχε υπάρξει πρόβλημα, φέτος όμως η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Εκλογών, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών και διπλωματικών κύκλων στην Αλβανία, το «άνοιγμα» του φακέλου, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, καθώς έρχεται σε συνέχεια της επιχείρησης της Αλβανικής Κυβέρνησης να υφαρπάξει τις περιουσίες των ομογενών στην Χιμάρα.
Ο Φρέντυ Μπιλέρης είναι από τους πρωταγωνιστές της αντίστασης των Ελλήνων της ιστορικής κωμόπολης και διεκδικούσε επί ίσοις όροις τη δημαρχία από τον Ελληνικής καταγωγής -την οποία όμως έχει αρνηθεί- νυν δήμαρχο Γκιόργκο Γκόρο (Γιώργο Γκόρο), ο οποίος έχει ταυτιστεί πλήρως με το καθεστώς Ράμα.
Αφορμή για να «ανοίξει ο φάκελος» της Επισκοπής στάθηκε πρόσφατο ντοκιμαντέρ δύο Αλβανών δημοσιογράφων. Αν και το συμβάν έγινε σε περιοχή ευθύνης της Εισαγγελίας Αργυροκάστρου, η έρευνα έχει ανατεθεί στην Εισαγγελία σοβαρών εγκλημάτων στα Τίρανα. Ήδη ο Φρέντυ Μπιλέρης κατέθεσε επί τρίωρο, τονίζοντας μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης, πως ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό και πως την ημέρα εκείνη βρισκόταν στην Κύπρο.
Προς στιγμή μάλιστα είχε καλλιεργηθεί η αίσθηση περί σύλληψης του Φρ. Μπιλέρη, που θα διευκόλυνε ακόμη περισσότερο τον επικοινωνιακό χειρισμό εκ μέρους της Κυβέρνησης για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές.
Η Εισαγγελία όμως δεν θεώρησε λογικό να ζητήσει τη σύλληψή του -όπως αναφέρεται- καθώς το στέλεχος της Ελληνικής Μειονότητας, εδώ και πολύ καιρό έχει δείξει προθυμία να εμφανιστεί ενώπιόν της, όπως και έγινε. Οι Αλβανοί πάντως φέρονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν στην επικαιρότητα το θέμα, καθώς έχουν ανακοινώσει ότι θα καλέσουν για ανάκριση περίπου 30 ακόμη άτομα, αρκετά εκ των οποίων κατοικούν στην Ελλάδα, για τα οποία ζητήθηκε η δικαστική συνδρομή από τις Ελληνικές εισαγγελικές αρχές.