Τώρα και «εθνική Τσαμουριάς» σε διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου

on .

TSAMHDES

• Άνοιξε για τα καλά η «όρεξη» των Τσάμηδων, μετά τα όσα λέγονται και γράφονται για το Κόσοβο, τη συμφωνία των Πρεσπών και την Ελληνοαλβανική που ήταν στα πρόθυρα υπογραφής και η οποία μετά τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί για το περιεχόμενό της, πήρε παράταση και όλα δείχνουν πως θα επανέλθει στο προσκήνιο μετά τις ευρωεκλογές.
Μετά τις προκλήσεις με τις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, προσφυγές, απειλές κλπ., πάντα με την ανοχή της Αλβανικής Κυβέρνησης, αλλά και άλλων πολιτικών κομμάτων, τώρα η προπαγάνδα τους έχει μεταφερθεί σε άλλο γήπεδο. Κυριολεκτικά όμως, καθώς έχουν δημιουργήσει και «εθνική» ομάδα ποδοσφαίρου, επιχειρώντας να διαδώσουν τις ανιστόρητες επιδιώξεις τους με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο.
Αν και οι επίσημες διεθνείς ομοσπονδίες δεν αναγνωρίζουν τέτοιες παραφυάδες που καλλιεργούν τον εθνικισμό, η λύση βρέθηκε μέσω της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ποδοσφαιρικών Συλλόγων (CONIFA) η οποία διοργανώνει τουρνουά εντός του ερχόμενου Ιουνίου.
Συνολικά στην εν λόγω συνομοσπονδία συμμετέχουν 55 ομάδες, εκ των οποίων 30 από την Ευρώπη. Στο τουρνουά θα λάβουν μέρος 12 ομάδες, χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους. Η «τσαμουριά» βρίσκεται στον δεύτερο όμιλο μαζί με την Αμπχαζία και την περιφέρεια της Νίκαιας (Νις – Γαλλία).
Προπονητής της αλβανικής ομάδας είναι ο Εγιούπ Μεχμέτι, που υποστηρίζεται από τον Μπαρντούλ Μιντζαΐν.
Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως πρόεδρος της Ομάδας, είναι ο Φεστίμ Λατό, ένας σκληροπυρηνικός «Τσάμης» που αυτοαποκαλείται και πρόεδρος της «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς»!
Πριν ένα χρόνο οι οπαδοί της «Τσαμουριάς» του Λάτο, είχαν εξαπολύσει απειλές κατά της Ελλάδος μέσω του Facebook, ενώ άλλοι έχουν φωτογραφηθεί με πολεμικές στολές του UCK. Αστείες συμπεριφορές, που ωστόσο δείχνουν τη συντήρηση και ένταση του ανθελληνικού κλίματος από την συγκεκριμένη ομάδα Αλβανών.
Ερωτηματικά γεννώνται και για τους χρηματοδότες του συγκεκριμένου τουρνουά ποδοσφαίρου και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν.