«Οι τοπικές κοινωνίες δεν αντέχουν άλλες μεταναστευτικές πιέσεις…»!

on .

MARKOY KATERINA 1

• «Στην επόμενη ευρωβουλή πρέπει να διεκδικήσουμε μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων μέσα στην Ευρώπη αλλά και την άμεση επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, γιατί δεν αντέχουμε άλλες πιέσεις», τονίζει με έμφαση στον «Π.Λ.» η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κατερίνα Μάρκου.
Σε συνέντευξή της, η κ. Μάρκου (σύζυγος του πρ. βουλευτή Ιωαννίνων Σάκη Οικονόμου) κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα εθνικά μας θέματα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα κατάπτυστη τη συμφωνία των Πρεσπών και σκιαγραφεί τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ηπείρου.

Η συνέντευξη
• Έχετε μια ιδιαίτερη σχέση με την Ήπειρο. Πώς βλέπετε την ανάπτυξη της περιοχής και σε τι μπορεί να βοηθήσει η Ευρώπη;
- Πράγματι, ο σύζυγός μου είναι από τα Γιάννενα, περνάω σχεδόν το μισό μου χρόνο εδώ και αγαπώ την περιοχή. Η Ήπειρος παραμένει από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. Όμως, κρύβει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, που τελευταία αρχίζουν να αναδεικνύονται, και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Διαθέτει μοναδικό φυσικό περιβάλλον, μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ένα μεγάλο «καλάθι» αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με ταυτότητα. Με αυτά τα συστατικά, πρέπει να συζητήσουμε για το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε. Να κάνουμε την Ήπειρο τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο, από την Παμβώτιδα και τον Αμβρακικό μέχρι τα Τζουμέρκα και τις ακτές του Ιονίου, αναδεικνύοντας τη φυσική ομορφιά και την παράδοση. Πρέπει να βάλουμε τα ηπειρώτικα προϊόντα στα ράφια του εξωτερικού. Και, φυσικά, να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής. Σε όλα αυτά, μεγάλος σύμμαχος ήταν και συνεχίζει να είναι η Ευρώπη, μέσα από τη χρηματοδότηση, τη νέα ΚΑΠ για τον αγροτικό τομέα, να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπτυξη και την προοπτική της Ηπείρου.

• Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Ποιο είναι τελικά το διακύβευμα αυτή τη φορά;
- Το διακύβευμα για τη χώρα είναι αν θα συνεχίσουμε στη μιζέρια, στη στασιμότητα και στην εθνική ταπείνωση που μας έχει επιβάλει η ανεκδιήγητη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα ξανακοιτάξουμε ψηλά, αν θα γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα που διεκδικεί τα εθνικά και οικονομικά της δίκαια. Και επειδή αυτό θέλουμε, η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι μονόδρομος. Αυτές οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες βέβαια και για το μέλλον της Ευρώπης, για το ποια κατεύθυνση θα πάρει. Στη Νέα Δημοκρατία, θέλουμε και διεκδικούμε την Ευρώπη της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της ευημερίας όλων των λαών, όχι την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, όπου η Ελλάδα είναι ο «φτωχός συγγενής».

• Εσείς ποια θέματα θα θέσετε ως προτεραιότητα αν και εφόσον εκλεγείτε;
- Από τις συζητήσεις που κάνω με πολίτες στην περιοδεία μου σε όλη την Ελλάδα, ο κόσμος αγωνιά για την υψηλή ανεργία, το μεταναστευτικό και, φυσικά, τα εθνικά θέματα. Δεν μιλώ μόνο για το Σκοπιανό και την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και εδώ, στην Ήπειρο, νιώθουμε συχνά πυκνά την αλαζονεία του γείτονα Ράμα, τόσο με τις περιουσίες των βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα όσο και με το λεγόμενο Τσάμικο.
Τεράστιο ρόλο σε όλα αυτά τα θέματα θα παίξει η σοβαρή και μαχητική εκπροσώπηση της χώρας μας μέσα στην Ευρώπη. Τόσο για την προέλκυση νέων επενδύσεων, που θα φέρουν καλές, νέες δουλειές για να κρατήσουμε τους νέους μας στην Ελλάδα και, ιδίως, στην περιφέρεια, όσο για το μεταναστευτικό, όπου ο εκρηκτικός συνδυασμός ανικανότητας και ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά ‘άνοιξε’ τα σύνορα, έκανε τεράστια ζημιά στη χώρα. Στην επόμενη ευρωβουλή, πρέπει να διεκδικήσουμε μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων μέσα στην Ευρώπη αλλά και την άμεση επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο. Δεν αντέχουμε άλλες μεταναστευτικές πιέσεις, ειδικά οι τοπικές κοινωνίες.
Όσο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, είναι σημαντικό να τα αναδείξουμε μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να διεκδικήσουμε την υποστήριξη των άλλων κρατών – μελών αλλά και να αποτρέψουμε νέες εθνικές ήττες και ταπεινώσεις, να επανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια.

• Πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι δεν κερδίζουμε μόνο από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ότι χάνουμε κιόλας. Εσείς συμφωνείτε;
- Η Ευρώπη έχει κάνει λάθη όσον αφορά τη χώρα μας, τα οποία έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Από την άλλη, πιστεύω πως, χωρίς τη βοήθεια της Ευρώπης, και γεωπολιτικά και οικονομικά, θα ζούσαμε σε μιαν άλλη Ελλάδα σήμερα, πιο φτωχή και υποβαθμισμένη. Αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα δούμε ότι τα περισσότερα και μεγαλύτερα έργα, σχολεία, δρόμοι, υποδομές, έχουν γίνει με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας έχουν συνεχίσει να παράγουν και χάρη στις επιδοτήσεις της ΚΑΠ. Είναι και στο δικό μας χέρι, να στείλουμε στην Ευρώπη και στην κυβέρνηση αυτούς που μπορούν να διεκδικήσουν δυναμικά το καλύτερο για την πατρίδα και το μέλλον των νέων ανθρώπων και να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και τα παιδιά μας να κοιτάξουμε ξανά ψηλά. Αξίζουμε καλύτερα.