«Η Κοινωνική Πολιτική δε μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης»!

on .

TSOYMANHS FILIPPAS

• «Σε καμία περίπτωση η Κοινωνική Πολιτική δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από κανέναν. Είναι προσφορά αλληλεγγύης και στήριξης σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και σε καμία περίπτωση δεν είναι φιλανθρωπία», τόνισε χθες ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ιωαννιτών Φίλιππος Τσουμάνης.
Οι δηλώσεις του ήρθαν ως απάντηση στα όσα εξήγγειλε για τον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής ο υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, με τον κ. Τσουμάνη να… αποδομεί μία – μία τις εξαγγελίες επισημαίνοντας σε αρκετές περιπτώσεις ότι αυτά για τα οποία δεσμεύεται ο κ. Ελισάφ έχουν ήδη γίνει.
Από τα πυρά του κ. Τσουμάνη δεν ξέφυγε και η παράταξη του πρ. δημάρχου Ν. Γκόντα, για τον οποίο περιορίστηκε αόριστα να πει ότι «...δεν δικαιούται να ομιλεί»!
Ένα άλλο καίριο ερώτημα που έθεσε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, ο οποίος τον ίδρυσε το 2011, είναι αν η παράταξη Ελισάφ έχει κοστολογήσει το πρόγραμμα που προτείνει και αν έχει υπολογίσει το προσωπικό που θα απαιτηθεί για να το υλοποιήσει, αλλά και το πού θα βρεθούν τα χρήματα για όλα αυτά!

Δομές με προσφορά
Την έκπληξή του εξέφρασε χθες ο Φίλιππος Τσουμάνης για τις δηλώσεις Ελισάφ σχετικά με την Κοινωνική Πολιτική που θα ακολουθήσει σε περίπτωση που εκλεγεί δήμαρχος, τονίζοντας ότι προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση, καθώς ο υποψ. δήμαρχος ανέφερε ότι θα κλείσει δομές του κοινωνικού τομέα.
Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο είναι δομές που στήθηκαν με κόπο και εξυπηρετούν χιλιάδες συμπολίτες. Είναι δομές αναγνωρισμένες από την πολιτεία και ενταγμένες σε Ευρωπαϊκά προγράμματα από τα οποία έχει προσληφθεί προσωπικό. Δε γίνεται λοιπόν να κλείσουν.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο
«Γνωρίζει άραγε ο κ. Ελισάφ και η παράταξή του ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Φαρμακείου και τι ισχύει σε σχέση με το φάρμακο; Οι άποροι και ανασφάλιστοι δικαιούνται δωρεάν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο. Οποιοδήποτε άλλο, πράγμα που είναι το σύνηθες, οφείλουν να το αγοράσουν. Πέραν αυτών υπάρχουν πολλοί συμπολίτες ασφαλισμένοι, που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να καταβάλλουν την συμμετοχή τους. Όλους αυτούς τους στηρίζει το Κοινωνικό Φαρμακείο», τόνισε με νόημα ο κ. Τσουμάνης.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η συγκεκριμένη δομή στηρίζει και τα Νοσοκομεία της πόλης προσφέροντας φάρμακα που δεν υπάρχουν σε περιπτώσεις έλλειψης, τους καταυλισμούς των προσφύγων και άλλα Κοινωνικά Φαρμακεία της Περιφέρειας. Αυτή την στιγμή οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 150 άτομα. «Θα αφήσει χωρίς περίθαλψη 150 συμπολίτες; Θα χάσουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές;», αναρωτήθηκε.

Δομές για οικογένεια
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ αποδόμησε τις εξαγγελίες Ελισάφ σχετικά με τις δομές του Δήμου που έχουν να κάνουν με το παιδί και την οικογένεια. Για την ίδρυση τριών νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών είπε ότι αυτό είναι στο πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής από το 2014, όμως δεν υπάρχει κτίριο με τα κατάλληλα κριτήρια.
Νέες δομές – εργαζόμενοι
Σχετικά με τα γραφεία Επαγγελματικής Ένταξης και Μετανάστευσης που προανήγγειλε ο Μωυσής Ελισάφ, ο κ. Τσουμάνης απάντησε ότι στο Κέντρο Κοινότητας που λειτουργεί από το 2017 στον ΟΚΠΑΠΑ περιλαμβάνονται οι σχετικές αρμοδιότητες. Όσο για τους εργαζόμενους του Οργανισμού για τους οποίους ο υποψ. δήμαρχος είπε ότι θα εκπαιδευτούν, ο Πρόεδρός του τόνισε πως από το 2011 συμμετέχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης, ημερίδες, συνέδρια και σενάρια επικαιροποιώντας τις γνώσεις τους.