Και ο Στ. Καλογιάννης στις εργασίες του Δικτύου Ευρωπαϊκής Χάρτας

on .

KALOGIANNHS 10 04 2019

• Στη Συνάντηση του Δικτύου Ευρωπαϊκής Χάρτας με θέμα τον βιώσιμο τουρισμό στις προστατευόμενες περιοχές, που διοργάνωσαν στην Πράμαντα το Εθνικό Πάρκο της Πίνδου και η EUROPARC, Ομοσπονδία που εκπροσωπεί προστατευόμενες περιοχές του δικτύου “Natura 2000” σε 40 χώρες, παραβρέθηκε ο πρώην αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης.
Εκεί, όπως μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Καλογιάννης είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα που αφορούν τη λειτουργία και ανάδειξη των Εθνικών Πάρκων με τη Γενική Γραμματέα του Υπ. Περιβάλλοντος κα Μπαριτάκη, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Φελέκη, τα μέλη και το προσωπικό του Πάρκου Τζουμέρκων, τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του EUROPARC, και με αρκετούς από τους 130 μετέχοντες στη Συνάντηση, που έφτασαν στην Πράμαντα από διάφορα μέρη της Ευρώπης.
Παράλληλα, ενημέρωσε τους εκπροσώπους της DG Environment της Ευρ. Επιτροπής κα Παχίνη και του EUROPARC, για τη νέα διαπεριφερειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, μέσω του ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας «Promity GECT», μέλη του οποίου είναι οι Περιφέρειες Ηπείρου και Basilicata, το Εθνικό Πάρκο Δασών Casentino (Tuscany- Romagna), το Εθνικό Πάρκο Pollino και το Pecoe Eeig, που επιδιώκει τη διαπεριφερειακή συνεργασία μεταξύ των μελών του, και γενικότερα στην περιοχή της μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου.
«Είναι ορατά πλέον τα θετικά αποτελέσματα της θεσμοθέτησης των Εθνικών Πάρκων στον τόπο μας, ενώ ανοίγονται νέες σημαντικές προοπτικές για τα Πάρκα Τζουμέρκων και Βόρειας Πίνδου, μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας. Πρέπει η Πολιτεία να κλείσει επιτέλους τις εκκρεμότητες με το προσωπικό των Πάρκων, να τους δώσει πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες και να αποκτήσουν πόρους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο σύνθετο έργο τους», δήλωσε ο Σταύρος Καλογιάννης.