Πόσοι εκλέγονται ανά δημοτική ενότητα στους Δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων

on .

KALPES AYTODIOIKHSH

• Με αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών ξεκαθάρισε ο «χάρτης» των δημοτικών συμβούλων που στις εκλογές της 26ης Μαϊου θα εκλεγούν ανά ενότητα στους Δήμους. Όσον αφορά το Νομό Ιωαννίνων, στο Δήμο Ιωαννιτών εκλέγονται συνολικά 45. Από 27 εκλέγουν οι Δήμοι Ζίτσας και Βορείων Τζουμέρκων, από 21 οι Δήμοι Δωδώνης, Κόνιτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου και τέλος 17 εκλέγει ο Δήμος Ζαγορίου.
Ο άγνωστος «Χ» των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι η κατανομή που θα γίνει με την απλή αναλογική, που είναι πολύ πιθανό σε αρκετές δημοτικές ενότητες να σημειωθούν ανατροπές και να μην εκλεγούν σύμβουλοι από τους πρώτους συνδυασμούς αλλά από τους μικρότερους.
Στην Περιφέρεια η κατανομή των υποψηφίων δεν αλλάζει: Θα εκλεγούν συνολικά 51, από τους οποίους 25 θα προέρχονται από τα Γιάννενα, 10 από την Άρτα, 9 από την Πρέβεζα και 7 από τη Θεσπρωτία.
Αναλυτικά η κατανομή στους Δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων είναι η εξής:
Στο Δήμο Ιωαννιτών με μόνιμο πληθυσμό 112.486 κατοίκους εκλέγονται 45 δημοτικοί σύμβουλοι. Πέντε εκλέγονται στην Δημοτική Ενότητα Ανατολής, 31 στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων, δύο στο Μπιζάνι, τέσσερις στην Παμβώτιδα, δύο στο Πέραμα και ένας στο Νησί.
Στο Δήμο Ζίτσας με μόνιμο πληθυσμό 14.766 εκλέγονται 27 δημοτικοί σύμβουλοι. Τρεις στην Εκάλη, δύο στη Δημοτική Ενότητα Ευρυμενών, δύο στη Ζίτσα, τρεις στους Μολοσσούς, 17 στη Δημοτική Ενότητα Πασσαρώνος.
Στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων εκλέγονται 27 δημοτικοί σύμβουλοι. Ένας στο Βαθύπεδο, ένας στους Καλαρρύτες, εννέα στα Κατσανοχώρια, δύο στο Ματσούκι, εννέα στα Πράμαντα, ένας στο Συρράκο και τέσσερις στη Δημοτική Ενότητα Τζουμέρκων.
Στο Δήμο Δωδώνης με μόνιμο πληθυσμό 9.693 κατοίκους εκλέγονται 21 δημοτικοί σύμβουλοι. Δέκα στην Δημοτική Ενότητα Αγίου Δημητρίου, τρεις στην Δωδώνη, πέντε στην Λάκκα Σουλίου και δύο στους Σελλούς.
Στο Δήμο Ζαγορίου με μόνιμο πληθυσμό 3.724 κατοίκους εκλέγονται 17 δημοτικοί σύμβουλοι. Έξι στο Ανατολικό Ζαγόρι, ένας στη Βωβούσα, πέντε στο Κεντρικό Ζαγόρι, τέσσερις στην Τύμφη και ένας στο Πάπιγκο.
Στο Δήμο Κόνιτσας με μόνιμο πληθυσμό 6.362 εκλέγονται 21 δημοτικοί σύμβουλοι. Δύο στην Αετομηλίτσα, ένας στο Δίστρατο, 14 στην Κόνιτσα, τρεις στα Μαστοροχώρια και ένας στην Φούρκα.
Στο Δήμο Μετσόβου με πληθυσμό 6.196 κατοίκους εκλέγονται 21 δημοτικοί σύμβουλοι. Οκτώ στη Δημοτική Ενότητα Εγνατίας, 12 στο Μέτσοβο κι ένας στη Μηλιά.
Στο Δήμο Πωγωνίου με μόνιμο πληθυσμό 8.960 κατοίκους εκλέγονται 21 δημοτικοί σύμβουλοι. Πέντε στη Δ.Ε Άνω Καλαμά, τέσσερις στη Δ.Ε. Άνω Πωγώνιου, έξι στη Δημοτική Ενότητα Δελβινακίου, τέσσερις στη Δ.Ε. Καλπακίου, ένας στη Λάβδανη κι ένας στην Πωγωνιανή.