Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Να δημιουργηθούν υποδομές για την προσχολική αγωγή…

on .

KERAMEOS GIANNENA ENTHETH

• Στα Γιάννενα για να ξεδιπλώσει τις πτυχές του προγράμματος Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε η Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Νίκη Κεραμέως.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προχθές το πρωί στο ξενοδοχείο Grand Serai, με την κ. Κεραμέως να πραγματοποιεί συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς της εκπαίδευσης πριν την εκδήλωση, αλλά και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και δυο υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. η Ελένη Παναγιωταρέα και ο Ηπειρωτικής καταγωγής Νίκος Γιαννής, που απηύθυναν και χαιρετισμό.
Με την κ. Κεραμέως παρακάθισαν στο πάνελ οι Ηλίας Γιάτσιος και Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων Θ. Τζαρούχης και ο Τομεάρχης Παιδείας της ΝΟΔΕ Κ. Λιόλιος.

Για προσχολική αγωγή…
Η κ. Κεραμέως ανέλυσε τους λόγους που η Νέα Δημοκρατία δίνει βαρύτητα σε παιδιά ηλικίας έως 6, τονίζοντας ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει εκτός παιδικού σταθμού, ενώ παράλληλα θα πρέπει να δημιουργηθούν οι υποδομές εκείνες για τη προσχολική αγωγή, μιας και οι ελλείψεις σε υποδομές είναι τεράστιες και στην περιοχή μας.
Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπογράμμισε πως η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τις ήπιες και ψηφιακές δεξιότητες, ενώ για τα Πειραματικά σχολεία υποσχέθηκε ότι στόχος είναι ένα πρότυπο Πειραματικό σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα και όχι μισό όπως στα Γιάννενα, με την περίπτωση της Ζωσιμαίας. Τα Πειραματικά σχολεία είναι νησίδες αριστείας και καινοτομίας, είπε χαρακτηριστικά. Μνεία έκανε η κ. Κεραμέως στην ουσιαστική ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου, στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και στη δυνατότητα απόκτησης από το σχολείο πιστοποιητικών ξένων γλωσσών και πληροφορικής, την ίδρυση πρότυπων επαγγελματικών λυκείων και την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων στις εξετάσεις στο Λύκειο, λύκεια τα οποία θα πρέπει να είναι αυτόνομα και εξωστρεφή.

Εστίες μέσω ΣΔΙΤ
Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. σημείωσε πως στόχος είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία. Έκανε αναφορά στο πρόβλημα με τις Φοιτητικές Εστίες που υπάρχει και στα Γιάννενα, προτείνοντας την κατασκευή νέων, μέσω ΣΔΙΤ και τα φορολογικά κίνητρα για όσους κάνουν δωρεές στην τριτοβάθμια.
Η κ. Κεραμέως, επίσης, έκανε λόγο για αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, παραθέτοντας προτάσεις.
Συγκεκριμένα, το να δίνονται υποτροφίες με βάση όχι μόνο οικονομικά κριτήρια αλλά και την αξιοσύνη, την ενίσχυση θερινού σχολείου που θα έχει οφέλη και στο τουρισμό, την εφαρμογή του ν+2 στις σπουδές (κατάργηση των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών) και την κατάργηση του ασύλου.
Έκανε λόγο για άναρχη διάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας που διαμορφώθηκε με μικροπολιτική στόχευση, ενώ τάχθηκε και στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, κάτι που θα δώσει και αύξηση στο ΑΕΠ πέρα από τη φυγή πόρων που εκτιμώνται στο μισό δισ. ευρώ, την επαναφορά των ακαδημαϊκών που διδάσκουν στο εξωτερικό, αλλά και των φοιτητών. Τέλος, τόνισε πως πρέπει και η Τεχνολογική Εκπαίδευση να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί.

Βάρος στις προσλήψεις…
Σύμφωνα με το δημοσιονομικό περιθώριο, θα δοθεί βάρος -είπε η Τομεάρχης- για προσλήψεις στην Παιδεία και στην Υγεία.
Αναγνώρισε πως είναι γηρασμένος ο εκπαιδευτικός πληθυσμός και θα πρέπει να γίνει η καταγραφή των κενών που υπάρχουν, σε συνάρτηση και με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, με την προτεραιότητα να δίνεται στο τομέα της Ειδικής Αγωγής.
Για την αξιόλογηση η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι τιμωρητικού χαρακτήρα αλλά διττής σημασίας. Να επιβραβευτούν οι άριστοι, αλλά να δοθούν κίνητρα για βελτίωση για όσους δεν αποδίδουν.