Όχι σε οδυνηρούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα

on .

MPEZAS ANTONHS 21 1 19

• Ελπίδα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει άλλες υποχωρήσεις και να προχωρήσει σε οδυνηρούς συμβιβασμούς σε εθνικά θέματα, όπως στην περίπτωση των Σκοπίων, αναφύεται από το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Ειδικότερα οι αναφορές του για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις και για το ανύπαρκτο «Τσάμικο» ζήτημα, έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα με αποδέκτες εντός και εκτός Ελλάδος.
«Ως προς την γείτονα Αλβανία -ανέφερε συγκεκριμένα ο ΠτΔ- δεν είμαστε αντίθετοι στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Πλην όμως αυτό έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου και όλων των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επομένως, συμπεριφορές όπως αυτές έναντι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, οι οποίες υποτιμούν βάναυσα την αξία της Ανθρώπινης Ζωής ή προσβάλλουν απροκαλύπτως Θεμελιώδη Δικαιώματα π.χ. το Δικαίωμα στην Ιδιοκτησία, συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Όπως αντίστοιχο εμπόδιο συνιστά η κάθε μορφής διεκδίκηση εντελώς ανυπόστατων δήθεν «δικαιωμάτων» των Αλβανών τσάμηδων, αδίστακτων συνεργατών των ναζί, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικώς».
Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την ικανοποίηση του πρώην Υπουργού και πρώην βουλευτή Θεσπρωτίας Αντώνη Μπέζα, ο οποίος σε δήλωσή του προσθέτει πως ο ίδιος έχει ενημερώσει τον κ. Παυλόπουλο για το ζήτημα και την ίδρυση Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων των Τσάμηδων.
«Οι θέσεις αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας -τονίζει ο κ. Μπέζας- θα πρέπει να αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική διπλωματία. Λάθη που έγιναν στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης ομαλοποίησης των διμερών μας σχέσεων με άλλες χώρες, δεν πρέπει να επαναληφθούν. Αποτελούν εθνικές υποχωρήσεις που τις εκμεταλλεύεται η άλλη πλευρά ή τρίτες χώρες, για την εξυπηρέτηση στρατηγικών τους συμφερόντων στην περιοχή. Όταν υποχωρείς συνεχώς, η κατάληξη είναι ο οδυνηρός συμβιβασμός ή η ανοικτή σύγκρουση. Το πάθημα- μάθημά μας στο «Κυπριακό» και το «Σκοπιανό» δεν πρέπει να τριτώσει… και στην περίπτωση της Αλβανίας».