Ήρθε η ώρα η Ήπειρος με νέα διοίκηση να γυρίσει σελίδα!

on .

RIZOPOYLOS SYNENTEYKSH

Μιλά χωρίς προσχήματα, καταθέτει καινοτόμες προτάσεις και επιτίθεται εκ νέου κατά της «κλίκας», που μοιράζεται, όπως λέει, την πολιτική και οικονομική εξουσία της Ηπείρου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Σπύρος Ριζόπουλος, της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου».
Σε συνέντευξή του τονίζει ότι ήρθε η ώρα η Ήπειρος να γυρίσει σελίδα, με μιά νέα διοίκηση που έχει πρόγραμμα, εξωστρέφεια, αναπτυξιακή προσέγγιση, ενώ καταγγέλλει την πολιτική των απ’ ευθείας αναθέσεων, χωρίς διαφάνεια και καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες στον νυν Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη για αυτές, γιά τη φτώχεια και την υπανάπτυξη της περιοχής μας.
Πρέπει, υπογραμμίζει, να κερδηθεί χωρίς καθυστέρηση ο χρόνος που χάθηκε και τάσσεται υπέρ των συνεργασιών με κανόνες, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γιά τον τόπο.

Η συνέντευξη
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Ριζόπουλου έχει ως εξής:

Ερ.: Κύριε Ριζόπουλε, πέρασαν περί τους δέκα μήνες από την πρώτη μας συνέντευξη. Από τότε άλλαξαν πολλά. Διεκδικείτε την αναμέτρησή σας με τον νυν Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, στη δεύτερη Κυριακή. Τι λέτε, πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο αγώνας σας; Τι λέτε για τους άλλους διεκδικητές;
-Ο αγώνας των «Οριζόντων Ηπείρου» εξελίσσεται με βάση τον προγραμματισμό μας. Επιβεβαιώνεται η αρχική μας εικόνα. Οι παραστάσεις και η εμψύχωση που μας προσφέρει η κοινωνία μας, επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Ήρθε η ώρα για μια διοίκηση με πρόγραμμα, εξωστρέφεια, φαντασία, αναπτυξιακή προσέγγιση. Με καθαρότητα και ισότιμους κανόνες για όλους.
Σε ότι αφορά τη δεύτερη Κυριακή εκτιμούμε, ελπίζουμε και πιστεύουμε, ότι γύρω από τους «Ορίζοντες» θα υπάρξει ένας συνασπισμός πολιτών που θέλουν ένα άλλο καλύτερο αύριο. Για να το πω απλά, με ανάπτυξη και λιγότερη ανεργία.
Ερ.: Επιμένετε να σφυροκοπείτε τα «συμφέροντα» και να διακηρύττετε ότι ήρθε η ώρα οι Ηπειρώτες να «ξανακερδίσουμε την αξιοπρέπειά μας και την υπερηφάνεια μας». Αφήνετε δηλαδή να εννοηθεί με σαφήνεια, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι δέσμια μιας «κλίκας» που μας ταπεινώνει, ενώ ο απερχόμενος Περιφερειάρχης λέει ότι παρήγαγε γιγαντιαίο έργο.
-Δεν έχει σημασία ότι το λέω εγώ. Μεγαλύτερη σημασία έχει ότι το γνωρίζουν όλοι οι Ηπειρώτες και όσο περνά ο καιρός το λένε δημόσια και ανοιχτά. Στις περίπου τρεις δεκαετίες που κυβερνά, από διάφορες θέσεις, την Ήπειρο ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, έχει συνασπιστεί γύρω του μια ομάδα ατόμων, την οποία αποκαλώ «κλίκα των ξεπεσμένων». Αυτοί μοιράζονται όχι μόνο την πολιτική, αλλά και την οικονομική εξουσία. Καθορίζουν τα έργα με γνώμονα τα μικροπολιτικά ανταποδοτικά οφέλη και μοιράζονται επιδοτήσεις και προμήθειες. Με απ’ ευθείας αναθέσεις, χωρίς διαφάνεια και με μηδαμινά αποτελέσματα. Έχουν φτάσει ακόμη και στο σημείο να «πουλάνε» ως εκδούλευση και τον αποχιονισμό των χωριών!
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που επί μήνες τώρα προσπαθούν να παρέμβουν στη δημοκρατική διαδικασία επηρεάζοντας κόσμο.
Η διάλυση αυτή της «κλίκας» θα επιτρέψει στην Ήπειρο να αναπνεύσει ξανά ελεύθερη με ανάπτυξη για όλους και όχι μόνο για αυτούς τους δέκα.
Όσο για το έργο του απερχόμενου Περιφερειάρχη είναι μηδαμινό. Και η πιο περίτρανη απόδειξη, από τα αποτελέσματα της απορροφητικότητας στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Και σας θέτω εγώ ένα ερώτημα, που δείχνει πόσο κρίσιμη είναι αυτή η αναμέτρηση. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στις Βρυξέλες, σε άτυπες συναντήσεις μου με στελέχη – υπηρεσιακούς παράγοντες της Ε.Ε. που σχετίζονται με την Περιφερειακή Ανάπτυξη, μου ξεκαθαρίστηκε ότι την επόμενη περίοδο 2021 με 2027 θα μοιραστούν 70 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύετε εσείς ότι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης που έφερε την Ήπειρο στον πάτο, που την έκανε ουραγό ότι έχει τις γνώσεις, την εμπειρία, τη φαντασία, τις επαφές και την εμβέλεια να διεκδικήσει κάτι παραπάνω με αξιοπρέπεια, όταν τα ποσά τα οποία θα αποφασιστούν για την Ήπειρο θα είναι σε άμεση συνάρτηση με αυτό που θα έχει απορροφηθεί έως το 2020;
Συνεπώς εδώ, αγαπητέ μου, άλλο ένα πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε –μαζί με τόσα άλλα- είναι να υπάρξει τέτοια ταχύτητα, ώστε τα δύο τελευταία χρόνια να καλύψουμε όσα δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα που άφησε να πάνε χαμένα.
Ερ.: Εσείς, στην περίπτωση που κερδίσετε, τι θα κάνετε για να απεμπλακεί η Περιφέρεια από αυτόν τον εσμό συμφερόντων; Είναι εύκολο; Πως θα διοικήσετε; Ερωτώ διότι κάποιοι σας καταλογίζουν μια έπαρση ή τουλάχιστον μια ανεξήγητη αυτοπεποίθηση…
-Κατ’ αρχήν θα δώσουμε ένα τέλος στη σπατάλη. Είναι η πιο σπάταλη Περιφέρεια της Ελλάδας. Η ομάδα τεκμηρίωσης των «Οριζόντων Ηπείρου» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ισολογισμός θα κλείσει με έλλειμμα 18 εκατομμυρίων ευρώ!
Συνεπώς, όπως καταλαβαίνετε, κάποιος κοροϊδεύει κάποιον και εγώ τουλάχιστον δεν είμαι διατεθειμένος να με κοροϊδεύει ο απερχόμενος Περιφερειάρχης.
Άρα, η απάντηση είναι απλή. Όλα στο φως, με διαφάνεια και καθαρές διαδικασίες. Από την πρώτη ημέρα θα σπάσουν οι «κλίκες» και οι ομάδες. Φίλοι μας θα είναι όλοι όσοι θέλουν το καλό και την πρόοδο της Ηπείρου και των Ηπειρωτών. Με έλεγχο και λογοδοσία και πάνω απ’ όλα αξιοποιώντας στο έπακρο τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που στην Ήπειρο καταστρατηγούνται με σκοπιμότητα για να μπορεί να συνεχίζεται η πελατειακή σχέση και η εξάρτηση από την πόρτα του Περιφερειάρχη.
Όσον αφορά την ουσία της πρόθεσής μας φαίνεται και από το γεγονός ότι είμαστε η μόνη αυτοδιοικητική παράταξη, όχι μόνο από την Ήπειρο αλλά και πανελλαδικά που καταθέσαμε καθαρές θέσεις στο διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Συγκεκριμένα, προτείναμε συγκεκριμένους θεσμούς όπως: Ο επίτροπος Οικονομικών, η σύσταση παραρτημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε κάθε Περιφέρεια και η εγκατάσταση εισαγγελέα Διαφθοράς σε κάθε πρωτεύουσα Περιφέρειας.
Δεν έχουμε καμία διάθεση να εκδικηθούμε τον κ. Καχριμάνη για την αποτυχία του, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να συνεπικουρήσουμε σε αυτή την κατάσταση, γιατί θα είναι σα να πράττουμε το ίδιο «έγκλημα», κάνοντας το ίδιο με τον προηγούμενο «εγκληματία»!
Όσον αφορά αυτά που μου καταλογίζουν, δεν θα απαντήσω γιατί έχω σιχαθεί τα τελευταία δύο χρόνια να ακούω τη λέξη «κάποιοι». Θα απαντήσω όταν μου πείτε ποιοι είναι αυτοί. Και επειδή δεν θέλω να λειτουργώ όπως εκείνοι που μόλις στηλίτευσα, θέλω να γνωρίζετε ότι είμαι απόλυτα ενήμερος ότι πίσω από όλες τις επιθέσεις που δέχομαι είναι ο ίδιος ο απερχόμενος, ο οποίος δεν έχει το πολιτικό θάρρος και μέγεθος να βγει ξεκάθαρα και να το κάνει ο ίδιος.

Ερ.: Χωρίς πολλά λόγια, ποιές πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την Ήπειρο; Οι αριθμοί δείχνουν ότι έχει βουλιάξει στη φτώχεια, στην υπανάπτυξη και στην ανεργία. Από που, λοιπόν, εσείς αντλείτε την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρετε να της δώσετε τη θέση που της αξίζει;
-Ήδη, επί 13 μήνες σε ομιλίες, κοινωνικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις με δημάρχους και φορείς, έχουμε εκθέσει καθαρά το όραμά και τις προτεραιότητές μας. Τυπώθηκε διανεμήθηκε. Και επιπλέον όλα αυτά βρίσκονται στον ιστότοπο orizontesepirou.gr, όπου μπορεί ο καθένας να τα αναζητεί και να τα μελετά. Άλλωστε, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθεί στη δημοσιότητα και το ολοκληρωμένο μας πρόγραμμα που θα απαντά σε κάθε απορία ακόμη και του πιο δύσπιστου συμπολίτη μας.
Ερ.: Βλέπετε να υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τις άλλες παρατάξεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα και με ποιό τρόπο; Το λέω και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν μια Ήπειρο διαφορετικών ταχυτήτων- και σε ό,τι αφορά τους Δήμους.
-Εγώ δεν χρειάστηκα το Νόμο για να πιστέψω στην απλή αναλογική. Για μένα η συνεργασία και η συλλογικότητα στην πολιτική είναι τρόπος ζωής και αντίληψης. Άλλωστε, τη συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη, που τόσο έχει ενοχλήσει τον κ. Καχριμάνη, δεν την προκάλεσα μόνο για μένα. Ήταν συνάντηση, στην οποία αναδεικνύοντας ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, κάλεσα και τον κ. Ζάψα και τον κ. Δημητρίου να με συνοδεύσουν, προσπαθώντας να διαμορφώσουμε ένα κοινό πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας το οποίο θα ακολουθήσει όποιος και αν εκλεγεί.
Σε ότι αφορά στους Δήμους «κλειδί» αποτελεί η καθιέρωση της στενής και συνεχούς συνεργασίας, που θα επικυρωθεί από την ίδρυση της Ομάδας Παρακολούθησης Έργου, η οποία θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, προτάσσοντας μια νέα αντίληψη που μόνο μέσα από την Περιφερειακότητα μπορεί να γίνει κατανοητή. Γιατί είμαι σίγουρος ότι όταν ο δήμαρχος Φιλιατών συναντιέται στο ίδιο τραπέζι με τον δήμαρχο Ζηρού, μπορούν να αποκτήσουν συναίσθηση των προτεραιοτήτων σε επίπεδο Ηπείρου.