Ο Ράμα «κλείνει τα μάτια» στο πολιτικό αδιέξοδο!

on .

RAMA XERI

Τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην γειτονική Αλβανία, με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να μην λένε να κοπάσουν, εντείνοντας τους φόβους εντός κι εκτός αλβανικών συνόρων, για παρατεταμένη περίοδο αστάθειας και γενικευμένου χάους. Στο «κάδρο» ο Έντι Ράμα, τον οποίο η Αντιπολίτευση κατηγορεί για εκτεταμένη διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Παρά τις αντιδράσεις και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ο Αλβανός Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να… συγκινείται, οδηγώντας, με την στάση που κρατά, τη χώρα του σε αδιέξοδο.
Κι ενώ κάθε τόσο διαδηλωτές βρίσκονται έξω από το Κοινοβούλιο, ζητώντας την παραίτηση Ράμα και την προκήρυξη άμεσα εθνικών εκλογών, εκείνος εξακολουθεί να μιλά απαξιωτικά για την Αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν εκπροσωπεί το λαό, όταν μάλιστα το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο, καθώς στις 30 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές, ενώ παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι συνομιλίες ένταξης στην Ε.Ε.
Την ίδια ώρα, όσο κι αν ο Έντι Ράμα «κλείνει τα μάτια» στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει η χώρα του, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις διεθνείς εκθέσεις, οι οποίες κρούουν το καμπανάκι στην αλβανική Κυβέρνηση κυρίως για την διαφθορά και την ατιμωρησία. Ειδικά το δεύτερο η ελληνική εθνική μειονότητα το γνωρίζει πολύ καλά, αφού πέντε μήνες έχουν περάσει από την δολοφονία του Κ. Κατσίφα από Αλβανούς αστυνομικούς στους Βουλιαράτες και ακόμη η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται στον «πάγο»!
Και πάλι επεισόδια…
Μια ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Κυβέρνησης Ράμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα Τίρανα, έξω από το κοινοβούλιο, η οποία δεν άργησε να καταλήξει σε συμπλοκές με την Αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων.
Αίτημα των διαδηλωτών και πάλι η απομάκρυνση Ράμα από την εξουσία, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Κατά την διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκαν τρεις διαδηλωτές και αστυνομικοί.
Η έκθεση του State Department
Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα ibna.gr (Independent Balkan News Agency) έφερε στην δημοσιότητα την ετήσια έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οποία επικρίνεται η Αλβανία για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την ατιμωρησία. Την ίδια ώρα και η διαφθορά παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα στην κρατική διοίκηση.