Εθνικά επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών στόχος τώρα η μείωση των συνεπειών της!

on .

TASOULAS VOULI 25 1 2019

 «Ο μόνος τρόπος αυτή η ζημιογόνος Συμφωνία να μην βλάψει πολύ τη χώρα μας, είναι να αποδεχθείτε την ερμηνεία που έδωσε ο Μητσοτάκης για μείωση των δυσμενών της συνεπειών», τόνισε ο Γιαννιώτης βουλευτής Κώστας Τασούλας μιλώντας στη Βουλή για την συμφωνία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και εύλογα αναρωτήθηκε τι γίνεται από δω και πέρα. Όπως είπε «από δω και πέρα, δύο πράγματα μπορούμε να κάνουμε: Ή να εξασφαλίσουμε για αυτήν την πολύ επιζήμια εθνικά Συμφωνία κάποιες ανασχέσεις. Και αυτές τις ανασχέσεις τις ανακοίνωσε και δεσμεύθηκε, με κόστος διεθνώς, ο κ. Μητσοτάκης να τις τηρήσει, ερμηνεύοντας τη Συμφωνία με τρόπο, ο οποίος είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα και αποποιούμενος τη γενναιόδωρη συμπεριφορά που η Συμφωνία επιφυλάσσει στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Ή θα απευθυνόμαστε, όπως κάνουν τα περισσότερα κόμματα, από τη Χρυσή Αυγή μέχρι το Κ.Κ.Ε., στο εσωτερικό ακροατήριο, για να ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλον…».
Σε άλλο σημείο της πολύ ουσιαστικής αγόρευσής του ανέφερε: «χωρίς να θέλω να κάνω κάποιον ο οποίος «έξω από το χορό χορεύει», γιατί είμαι «έξω από το χορό» σε σχέση με την Κυβέρνηση και δεν έχω και νοοτροπία ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όντας «έξω από τον χορό» να παριστάνω τον πλειοδότη, άρα έχω αυτό το μειονέκτημα σε σχέση με μέρος του ακροατηρίου μας, λέω, λοιπόν, ότι ακριβώς αυτά τα συμφέροντα των ξένων που κορυφώθηκαν τα τελευταία χρόνια για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν τα αξιοποιήσαμε ώστε να πετύχουμε μια συμφωνία η οποία και τα συμφέροντα αυτά θα εξυπηρετούσε, αλλά και τις πηγές, τις ρίζες, το ζώπυρο και το θερμοκήπιο, όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, του αλυτρωτισμού θα απέτρεπε…».
Και ο πρ. Υπουργός υπογράμμισε: «δεν παριστάνω ότι κάτι τέτοιο ήταν εύκολο, αλλά, δεδομένων αυτών των συμφερόντων και της κορύφωσής τους και της αντίδρασης της Ρωσίας σε αυτό, η Ελλάδα κάλλιστα, αντί να τα παραδώσει όλα και ο αλυτρωτισμός να παραμείνει στη Συμφωνία και να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να το είχε αποτρέψει. Επομένως, δεν ελήφθη υπόψη η βασική παραδοχή, άσχετα τι λέτε για το κοινό σας, της εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή η στάθμιση των συμφερόντων τα οποία έπαιζαν ρόλο για την τελική απόφαση.
»Η απόφαση του Βουκουρεστίου, κράτησε τα Σκόπια εκτός ΝΑΤΟ και παρά το ότι εν μέρει η χώρα μας ηττήθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο για τη στάση της, οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά από αυτό κατάφεραν να διατηρήσουν τα Σκόπια εκτός ΝΑΤΟ. Άρα, το κεκτημένο δεν ήταν μόνο το Βουκουρέστι, που ήταν ένα αποφασιστικό και ιστορικό κεκτημένο, αλλά και η μετέπειτα πολυετής παραμονή των Σκοπίων εκτός ΝΑΤΟ, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
»Αυτά τα δύο κεκτημένα, σε συνδυασμό με το κορυφαίο ενδιαφέρον της Δύσης για την ένταξή τους, απαρνηθήκατε και αποποιηθήκατε να τα εκμεταλλευθείτε και αυτό συνιστά ένα βαρύτατο παράπτωμα».