«Παρών» το ΜΕΡΑ25 σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης

on .

BAROYFAKHS SAKORAFA EYROKOINOBOYLIO 22 1 19

 Δυναμικά φαίνεται πως μπαίνει στην πολιτική «σκακιέρα» ο πολυσυζητημένος τόσο στην χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη, πρ. Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο, την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία εκπροσώπων περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης (συμμετείχε και ο «Π.Λ.»), ο συνιδρυτής του πανευρωπαϊκού κινήματος DiEM25 και γραμματέας του ΜεΡΑ25 στην Ελλάδα παρουσίασε το ενιαίο μέτωπο «Ευρωπαϊκή Άνοιξη», το οποίο θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του Μαΐου. 

Στο πάνελ μαζί του η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, η οποία πρόσφατα προσχώρησε στο ΜΕΡΑ25 και είναι έτοιμη να δώσει ξανά την μάχη για την Ευρωβουλή, καθώς και οι Ευρωβουλευτές Nessa Childers (Ιρλανδία), Isabelle Thomas και Guillaume Balas (Γαλλία).

«Νέα συμφωνία
για την Ευρώπη»
Παίρνοντας το λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην συμμαχία «Ευρωπαϊκή Άνοιξη», που αποτελεί μια κοινή λίστα με την οποία διάφορα κόμματα και κινήματα απ’ όλη την Ευρώπη θα κατέβουν στις Ευρωεκλογές, όλοι μ’ ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «νέα συμφωνία για την Ευρώπη».
«Από την Ευρώπη δεν λείπουν τα ιδεώδη. Αυτό που λείπει είναι πραγματική δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων και ένας μηχανισμός ανακύκλωσης των αποταμιεύσεων, των πλεονασμάτων, αλλά και των ελλειμμάτων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για να σταματήσει η Ευρωζώνη να αποτελεί, μέσα από την σαθρή της αρχιτεκτονική την κινητήρια δύναμη μιας κρίσης που συνθλίβει και αποδομεί την Ευρώπη», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο κ. Βαρουφάκης.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι το πρόγραμμα «νέα συμφωνία για την Ευρώπη» με το οποίο το ΜΕΡΑ25 θα κατέβει στις ευρωεκλογές, έχει συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι πρέπει να γίνει. Ενδεικτικά, όπως είπε:
- Χρειαζόμαστε 500 δισ. επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και την πράσινη μετάβαση πανευρωπαϊκά, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας.
- Αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους μέσα από τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
- Δημιουργία ενός Ταμείου Καταπολέμησης της Φτώχειας από τα υπερκέρδη του συστήματος των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Παρών» και στις εθνικές εκλογές
Τόσο κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όσο και στο περιθώριο συζητήσεων με τους Έλληνες δημοσιογράφους, ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι το ΜΕΡΑ25 θα λάβει μέρος και στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, ενώ το προεκλογικό του πρόγραμμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του κόμματος. Η Οργάνωση έχει ήδη ξεκινήσει επαφές σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα ενταθούν.
Όπως χαρακτηριστικά είπε στη συνέντευξη Τύπου «όλες οι πολιτικές που προτείνουμε για τη χώρα μας εντάσσονται κάτω από την ομπρέλα της "Νέας Συμφωνίας για την Ευρώπη". Είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχουμε πρόγραμμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Τα δύο αυτά προγράμματα συνάδουν, κλειδώνουν το ένα με το άλλο και μας δίνουν τη δυνατότητα να λέμε ότι δίνουμε την ίδια έμφαση τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές».

Η Σοφία Σακοράφα
Από την πλευρά της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα περιέγραψε επιγραμματικά βασικά σημεία της νέας συμφωνίας για την Ευρώπη και φυσικά γιατί συντάσσεται με το ΜΕΡΑ25.
«Απέναντι στην παγκοσμιοποίησή τους, τις άγριες φιλελεύθερες πολιτικές και τη φτωχοποίηση των λαών, η απάντησή μας πρέπει να είναι η δική μας παγκοσμιοποίηση, της Αντίδρασης, της Αντίστασης και της Ανυπακοής. Γι' αυτό με το ΜεΡΑ25. Γιατί ελπίζω, πως όταν συμμαχώ και παλεύω για την άλλη Ευρώπη μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες, έχω ελπίδες. Σήμερα έχουν απαξιώσει τη Δημοκρατία, τόσο ως έννοια όσο και σαν θεσμό. Εγώ που υπερηφανεύομαι ότι η χώρα μου τη δίδαξε σε όλο τον κόσμο, έχω καθήκον και υποχρέωση να προσπαθήσω και να αγωνιστώ για την ανασύνταξή της στην πράξη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Και σε άλλο σημείο ανέφερε: «Σήμερα που η ευρωπαϊκή οικονομική ελίτ, μας προβάλλει το ψεύτικο δίλημμα ή αυτή ή το ακροδεξιό δημιούργημά τους, εμείς απαντάμε με τις αρχές της ιδρυτικής συνθήκης της Ε.Ε.: Δημοκρατία, Αλληλεγγύη, Σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη, υψηλό επίπεδο απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής, οικονομική και κοινωνική συνοχή μεταξύ όλων των κρατών-μελών».
Η κ. Σακοράφα έκλεισε την ομιλία της με αναφορά στον Καζαντζάκη λέγοντας ότι «σαν Ελληνίδα και Ευρωπαία πολίτης και πολίτης του κόσμου, την ιστορία και τον πολιτισμό μου δεν τα έχω νεκρά κοσμήματα, φυλαγμένα να φοβάμαι μη μου τα κλέψουν, αλλά τα αφουγκράζομαι ζωντανή συνέχεια και συνείδηση και δέχομαι την πρόκληση του Καζαντζάκη: "Ν' αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω”».

Οι άλλοι ευρωβουλευτές
• Στην τοποθέτησή της η ευρωβουλευτής από την Ιρλανδία Nessa Childers ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η «Ευρωπαϊκή Άνοιξη» είναι η τελευταία ελπίδα για να μεταρρυθμιστεί η Ευρώπη με τις σωστές συμμαχίες και ισορροπία δυνάμεων.
• Η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής Isabelle Thomas δήλωσε ενθουσιασμένη από την συνεργασία της με τον Γιάνη Βαρουφάκη, επισημαίνοντας ότι η «Ευρωπαϊκή Άνοιξη» επιδιώκει να δώσει μια νέα ελπίδα στην Ε.Ε. «Είναι μια συμμαχία οικολογική, φεμινιστική, κοινωνική, προοδευτική, ισότητας, και βέβαια απέναντι στη λιτότητα, που προξένησε τόσα δεινά στην Ελλάδα, αλλά και την Ιρλανδία», σημείωσε.
• Τέλος ο Γάλλος ευρωβουλευτής Guillaume Balas ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόγραμμα της «Ευρωπαϊκής Άνοιξης» ανακεφαλαιώνει προτάσεις που ακούγονται δεξιά κι αριστερά εδώ και πάρα πολύ καιρό, όμως είναι ένα πρόγραμμα για να ξεφύγουμε από την ευρωπαϊκή κρίση, χαρακτηρίζοντάς το ρεαλιστικό, με κοινωνικές προτεραιότητες.