Η Ήπειρος δεν έχασε ούτε ευρώ για την επιχειρηματικότητα!

on .

KAXRIMANHS ALEKOS SYNENTEYKSH 4 1 19

• Όχι μόνο δεν χαθήκαν ευκαιρίες και κονδύλια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω της αξιοποίησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στην περιοχή μας, αλλά αντίθετα, η Περιφέρεια Ηπείρου αναδεικνύεται πρωτοπόρος Πανελλαδικά όσον αφορά στις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας που προωθεί μέσω του δικού της Π.Ε.Π.. Πέτυχε μάλιστα, πέραν των 40 εκατ. ευρώ που έχει ήδη δεσμευμένα στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, να εντάξει και πολλά ακόμα επενδυτικά σχέδια στο κεντρικό Πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης.
Αυτό τόνισε χθες ο Αλέκος Καχριμάνης απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τον υποψ. Περιφερειάρχη Δημήτρη Δημητρίου ο οποίος τον κατηγόρησε για ολιγωρία όσον αφορά στην υποστήριξη της ίδρυσης νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ήπειρο.

«Δε βάλαμε ούτε ευρώ…»
Πλην των 40 εκ. ευρώ που έχει δεσμευμένα στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα για δράσεις επιχειρηματικότητας, η Περιφέρεια πέτυχε και την ένταξη προς χρηματοδότηση άλλων 291 επενδυτικών σχεδίων, με συνολικό προϋπολογισμό 97.338.276 ευρώ, εκ των οποίων τα 48.669.088 ευρώ είναι αιτούμενες επιχορηγήσεις από το τομεακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, τόνισε χθες ο Αλέκος Καχριμάνης.
Σε δηλώσεις του επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός πώς από το επιπλέον ποσό των αιτούμενων επιχορηγήσεων των 108 εκ. ευρώ που διέθεσε το υπουργείο για τις λιγότερες αναπτυγμένες Περιφέρειες, στην Ήπειρο διατέθηκαν τα 48,7 εκ. ευρώ, δηλαδή το 45% του συνόλου των κονδυλίων, χωρίς μάλιστα η Περιφέρεια να συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ, όπως συνέβη με τις άλλες Περιφέρειες.

Με έγκαιρο σχεδιασμό
Ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε επίσης ότι η Περιφέρεια Ηπείρου στο τέλος του 2018, είχε καλύψει απόλυτα τον στόχο των Ε.Π. του ΕΣΠΑ, ένας εκ των οποίων είναι «ο αριθμός των ενταγμένων επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται», γεγονός που δεν την υποχρέωσε να αναζητήσει συνδρομή από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα ή υπηρεσίες των υπουργείων.
Όπως είπε, «αυτό οφείλεται στον έγκαιρο σχεδιασμό και τις ενέργειες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και ειδικότερα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης».
Ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων εξήγησε χθες πως η στρατηγική για την επιχειρηματικότητα στο Ε.Π. Ήπειρος διαμορφώθηκε μετά από εισήγηση της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης στην 1η συνεδρίαση (2015). Την άνοιξη του 2018, σε ενημερωτικές εκδηλώσεις στα τέσσερα Επιμελητήρια της Ηπείρου, η Περιφέρεια παρουσίασε το πλέγμα των δράσεων που ανέπτυξε και θα συνεχίσει να αναπτύσσει σχετικά με την επιχειρηματικότητα, χωρίς να εκφραστούν διαφωνίες εκ μέρους τους.
Το ΕΠΑΝΕΚ προκήρυξε την Δράση «Ενίσχυση της ίδρυσης & λειτουργίας νέων τουριστικών ΜΜΕ» και διέθεσε 411 εκ. ευρώ ενισχύοντας 2.527 ΜΜΕ. Από τα χρήματα αυτά, στις λιγότερες ανεπτυγμένες Περιφέρειες (Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδος) διέθεσε 108 εκ. ευρώ εντάσσοντας 660 επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων στην Περιφέρεια Ηπείρου διατέθηκαν 48,7 εκατ. ευρώ για 291 επενδυτικά σχέδια. Συνολικά είχαν υποβληθεί 494 σχέδια, εκ των οποίων 28 από Ν. Άρτας, 109 από Ν. Θεσπρωτίας, 163 από Ν. Ιωαννίνων και 194 από Ν. Πρέβεζας.

Αιχμές για Δημητρίου
Ο κ. Καχριμάνης άφησε σαφείς αιχμές χθες για τον κ. Δημητρίου ότι αποδείχθηκε «αδιάβαστος» στο θέμα που διάλεξε για να του κάνει κριτική.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «κάθε ανακοίνωση που γίνεται πρέπει πρώτα να ψάχνεται, να ξέρουμε τι μας γίνεται, γιατί διαφορετικά εκτιθέμεθα και επαγγελματικά, όταν δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται στην Ήπειρο, είτε ως Επιμελητήριο, είτε ως επαγγελματίες που ασχολούμαστε με τέτοια προγράμματα».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ