Ένταση στο Αιγαίο με προεκλογική στόχευση;

on .

SHMAIES

• Τα εθνικά θέματα για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φαίνεται ότι αποτελούν πεδίο πολιτικών και προεκλογικών ασκήσεων, με αρνητικές όμως μέχρι τώρα εξελίξεις για τη χώρα μας.
Η ένταση των τελευταίων 24ωρων με την Τουρκία, ξεκίνησε μεν από τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά πολεμικά- κάτι που δεν είναι πρωτόγνωρο- «τροφοδοτείται» όμως και από τις ιδιαίτερα σκληρές τοποθετήσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και χθες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου που έκανε λόγο για «τούρκικους ψευτοτσαμπουκάδες», κάνοντας ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως «θα τσακίσουμε» και «θα συντρίψουμε» την Τουρκία εάν τολμήσει να απειλήσει έστω και ελάχιστα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας.
«Καλό θα ήταν για αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις και να αποφύγουν έστω ένα «χιλιοστό κίνησης», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εταίρος στην Λέρο, υπό την σκιά δεκάδων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.
Σήμερα μάλιστα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, με κύριο αντικείμενο την ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.
Η έκταση που δίνεται στις τωρινές παραβιάσεις, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές έχει να κάνει με την προσπάθεια της Κυβέρνησης να δείξει αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, καθώς η εικόνα της και στον τομέα αυτό έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις υποχωρήσεις και το φιάσκο που διαγράφεται με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η κρίση ωστόσο με την Τουρκία, δεν αποκλείεται να «πυροδοτήσει» και νέα ένταση με τη γειτονική Αλβανία, στην περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν θελήσει να ανοίξει και άλλο μέτωπο άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα. Γι’ αυτό ο κατάλληλος «εταίρος» είναι ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, που είναι απόλυτα καθοδηγούμενος από τον Τούρκο Πρόεδρο.
Ο Ράμα, βέβαια δεν αποκλείεται και από μόνος του να αδράξει την ευκαιρία για ανθελληνικές προκλήσεις, ειδικά μετά και τη επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής κατά την οποία δέχθηκε επίθεση με αυγά από βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος.
Πάντως στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής δεν περιλαμβάνεται συζήτηση ή ενημέρωση για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις και για τη συμφωνία που φέρεται να είχαν καταλήξει ο πρώην Υπουργός Ν. Κοτζιάς με τον Αλβανό Ντ. Μπουσάτι, ούτε καν για τυχόν παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν από την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.