Στην Αλβανία προωθείται Εθνική κάθαρση χαμηλής έντασης!

on .

KATSIFAS2

• Το ζήτημα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ξαναμπήκε στην πολιτική και εθνική ατζέντα, εξαιτίας της εν ψυχρώ δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, από την επίλεκτη μονάδα της Αλβανικής Αστυνομίας.
Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που προέκυψε από την εκδήλωση που οργάνωσαν την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα τα Βορειοηπειρωτικά Σωματεία.
Στο επίκεντρο, με αφορμή και τη δολοφονία του Κ. Κατσίφα, βρέθηκαν για μια ακόμη φορά οι μεθοδεύσεις του Αλβανικού κράτους κατά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και αναδείχτηκε η απάθεια με την οποία τις αντιμετωπίζει η Ελληνική Κυβέρνηση. Τον απώτερο στόχο, τον περιέγραψε παραστατικά ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός που έκανε λόγο για «εθνική κάθαρση χαμηλής έντασης».
Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια» Λεωνίδας Παππάς, μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση της Βορείου Ηπείρου, στάθηκε ιδιαίτερα στην υφαρπαγή των ιδιοκτησιών, την πληθυσμιακή αλλοίωση και τη συρρίκνωση της Ελληνικής Παιδείας.

Δίνουμε αλλά δεν παίρνουμε…
Ο διεθνολόγος καθηγητής Άγγελος Συρίγος, ανέλυσε τις διαχρονικές μεθοδεύσεις του αλβανικού κράτους για τον γεωγραφικό περιορισμό και ουσιαστικά την εκδίωξη του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου από τις πατρογονικές του εστίες. «Παρ’ όλα αυτά, όπως σημείωσε, οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έχουν αντιδράσει ουσιαστικά σε αυτήν την κατάσταση αλλά προχωρούν συνεχώς σε κινήσεις καλής θελήσεως προς τα Τίρανα.
Στις ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν κατανοούνται κινήσεις καλής θελήσεως. Η αλβανική καχυποψία θεωρεί ότι τέτοιες κινήσεις είναι σημεία αδυναμίας. Στην αλβανική αντίληψη δίνεις κάτι, παίρνεις κάτι συγκεκριμένο με αντάλλαγμα και όσο πιο ακριβά το πάρεις τόσο πιο πολύ ο άλλος σε εκτιμά και σε υπολογίζει», ανέφερε ο κ. Συρίγος. Κατέθεσε μάλιστα και πρόταση για να πιεστεί η Αλβανία, να ζητήσει η Ελλάδα από την ΕΕ να αναστείλει μέχρι ενάμιση χρόνο το καθεστώς εισόδου με βίζα στα κράτη – μέλη της.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σταύρος Λυγερός, ο οποίος αρθρογραφεί συχνά για τα θέματα της Ελληνικής Μειονότητας, χαρακτήρισε τα συμβάντα των τελευταίων ετών στην Βόρειο Ήπειρο ως «εθνική κάθαρση χαμηλής έντασης». Μάλιστα τόνισε ότι η δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα ήταν στοχευμένη εκτέλεση. Παράλληλα κατήγγειλε την αμηχανία με την οποία αντιμετωπίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα εθνικά θέματα. «Ο Κατσίφας με τον θάνατο του χτύπησε τα καμπανάκια για τους εθνικούς μας κινδύνους», είπε ο κ. Λυγερός.

Η υπόθεση Κ. Κατσίφα
Για ζητήματα που έχουν προκύψει με τη δολοφονία του Κ. Κατσίφα μίλησαν ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος και η αδελφή του Ερμιόνη.
Ο κ. Λυκουρέζος, ανέλυσε την νομική διάσταση της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα και όπως είπε από την πρώτη στιγμή της υπόθεσης υπήρχε δυσχέρεια στην συνεργασία των αλβανικών και των ελληνικών αρχών, η οποία έως σήμερα παραμένει προβληματική. Εξήγησε πώς οι δικηγόροι της οικογένειας Κατσίφα δεν έχουν κανένα στοιχείο της υπόθεσης στην διάθεση τους, καθώς και ότι η αλβανική δικονομία προβλέπει ότι η διαδικασία για την απόδοση αντιγράφων της δικογραφίας και του υλικού, ενδέχεται να διαρκέσει έως έξι μήνες.
Η Ερμιόνη Κατσίφα, ζήτησε να δοθούν στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και να μην πάει χαμένη η θυσία του αδερφού της που αγάπησε τον τόπο του.
Επίσης προβλήθηκε βίντεο με ρεπορτάζ που έγιναν από τις 28 Οκτωβρίου 2018 από ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς σχετικά με την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα, καθώς και μήνυμα της Κύπριας Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους η ο οποία αναφέρθηκε στην σύσταση επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία θα επισκεφθεί την Βόρειο Ήπειρο, η οποία θα εξετάσει επί τόπου τις συνθήκες διαβίωσης του Ελληνισμού στην περιοχή και την αναγκαιότητα εφαρμογής και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Ο Κωνσταντίνος κατάφερε να μας ενώσει και να μας φέρει κοντά και με αυτό ως αφετηρία θα πρέπει να ξεκινήσουμε ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε τον τόπο μας», είπε στον χαιρετισμό της εκ μέρους των Εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτικών Σωματείων η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Ελένη Δήμου, πριν το κλείσιμο της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος.