Μετ’ εμποδίων οι υποψηφιότητες του ΚΙΝ.ΑΛ. στην Ήπειρο

on .

GATSIOS KON

• Με την ανακοίνωση του μεγαλύτερου μέρους των υποψηφίων για τις επικείμενες- όποτε αυτές αποφασιστούν- εκλογές, το Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησε και τυπικά τον προεκλογικό του αγώνα. Στην Ήπειρο ανακοινώθηκαν υποψήφιοι για τους νομούς Ιωαννίνων και Πρέβεζας, ενώ «εμπλοκή» εξακολουθεί να υπάρχει για Άρτα – Θεσπρωτία.
Στο Νομό Ιωαννίνων το ψηφοδέλτιο δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις σε σχέση με όσα είχαν διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα. Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος, είναι τελικά το νέο πρόσωπο στα τοπικά πολιτικά δρώμενα, καθώς οι άλλοι έξι, άλλος λίγο, άλλος πολύ έχουν δημιουργήσει το δικό τους προφίλ στο χώρο του Κινήματος Αλλαγής.
Ο κ. Γάτσιος μιλώντας την Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, υπογράμμισε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή πορείας της Ελλάδος, «είναι η αναγέννηση της πολιτικής έκφρασης του Δημοκρατικού χώρου μέσα από το Κίνημά μας και η επαναφορά του στο πολιτικό προσκήνιο».
«Αυτήν την κρίσιμη στιγμή- συνέχισε- θεώρησα χρέος μου να συμμετάσχω με όλες μου τις δυνάμεις στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ σήμερα μαζί σας. Ο δημοκρατικός χώρος που αντιπροσωπεύουμε, από το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου ως την εποχή του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου είναι αυτός ο οποίος, παρά τα επιμέρους λάθη του και τις αδυναμίες του, λειτούργησε ως η ατμομηχανή του κοινωνικού μετασχηματισμού, της ιστορικής προόδου και της γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας.
Αυτό είναι το καθήκον μας και αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα, στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Ελλάδα. Είμαι εδώ για να συμβάλλω και εγώ με όλες μου τις δυνάμεις, μαζί με όλες και όλους εσάς, στην προσπάθεια εθνικής σωτηρίας και σας ευχαριστώ που με τιμήσατε με την επιλογή μου ως υποψήφιου βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής».
Οι άλλοι υποψήφιοι
Εκτός του Κ. Γάτσιου, υποψήφιοι θα είναι ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κασσής, οι νυν Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Νίκος Γκόλας και Θανάσης Μανταλόβας, η Μαργαρίτα Ζήκου (εκπαιδευτικός), ο οικονομολόγος Σωτήρης Ζαρπαλάς και ο πρώην Αντιδήμαρχος Βασίλης Μασαλάς.
Η συμμετοχή των δύο εν ενεργεία αντιδημάρχων, δημιουργεί μια «καραμπόλα» στη Δημοτική Αρχή, καθώς πέραν του ενδεχομένου παραίτησής τους από το αξίωμα που κατέχουν σήμερα, η τυχόν ταυτόχρονη διενέργεια βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν θα τους επιτρέψει να είναι εκ νέου υποψήφιοι με τη σημερινή Δημοτική Αρχή.
Η πρώτη δήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας έγινε χθες από τον Αθ. Μανταλόβα, ο οποίος χαρακτηρίζει «σημαντική τιμή» την απόφαση του ΚΙΝΑΛ και σημειώνει πως «η κοινωνία μας έχει ανάγκη, από μια “αντεπίθεση” κόντρα στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία, από μια ρήξη με όσους υπηρετούν την πελατειακή λογική, την πόλωση και τον διχασμό».
Στην Πρέβεζα, δεν υπήρξαν εκπλήξεις καθώς την τριάδα αποτελούν οι Κωνστ. Κωνής, Σταύρος Κώστας και Χρήστος Πεπόνης.
Σε Άρτα - Θεσπρωτία
Έντονο παρασκήνιο φαίνεται να υπάρχει στην Άρτα, το οποίο εστιάζεται στην υποψηφιότητα του γνωστού δημοσιογράφου Χρήστου Μέγα, ο οποίος έχει αρχίσει άτυπο προεκλογικό αγώνα εδώ και αρκετό καιρό. Αν και φαινόταν να είχε πάρει το «οκ», τελικά παρουσιάστηκε εμπλοκή καθώς τα στελέχη που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ αντιδρούν σε υποψηφιότητά του, ενώ προς την αντίθετη κατεύθυνση πιέζει η ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο γραμματέας της κ. Καλπάκης, απείλησε ακόμη και με αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ. Η πίεση απέδωσε εν μέρει αποτέλεσμα, καθώς αποφασίστηκε η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου να πάει για αργότερα, με την ελπίδα στο μεσοδιάστημα να βρεθεί συναινετική λύση.