«Πινγκ-πονγκ» Θ. Μπέγκα – Μ. Ελισάφ με... μπαλάκι το Δήμο Ιωαννιτών!

on .

MPEGKAS 20 9 18

• Ο προεκλογικός… μήνας του μέλιτος φτάνει στο τέλος του για τον Θωμά Μπέγκα και τον Μωυσή Ελισάφ, οι οποίοι σιγά – σιγά μπαίνουν στην «αρένα», προκειμένου να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο και εκεί θα χρειαστεί να αναμετρηθούν δυναμικά!

Ο πρ. Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και νυν υποψήφιος δήμαρχος, επέλεξε ως πρώτη παρέμβασή του την κατασκευή νέου
Δημαρχείου στην πόλη, ασκώντας κριτική στη σημερινή Δημοτική Αρχή για την αργοπορία που παρατηρείται από την πλευρά της στο συγκεκριμένο ζήτημα. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος του απάντησε ευγενικά, καλώντας τον μάλιστα στο γραφείο του για να τον… ξεναγήσει στον Δήμο που φιλοδοξεί να διοικήσει!

Αναγκαίο το Δημαρχείο
«Η ανάγκη για την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου δημαρχείου, που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των υπηρεσιών είναι καταγεγραμμένη εδώ και χρόνια. Ένα νέο δημαρχιακό κατάστημα δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ανάγκη για τα Γιάννινα. Πέρα από τον καλύτερο συντονισμό των διάσπαρτων σήμερα υπηρεσιών σε διάφορα κτίρια, θα συμβάλλει στην βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων καθώς θα απαλλάξει τον Δήμο από την καταβολή ενοικίων».
Τα παραπάνω τονίζει ο Μωυσής Ελισάφ σε χθεσινή γραπτή ανακοίνωσή του. Αυτή ουσιαστικά είναι η πρώτη δημόσια παρέμβασή του για συγκεκριμένο θέμα της πόλης μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τον Δήμο Ιωαννιτών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ριζική επισκευή του κτιρίου του ΚΕΠΑΒΙ είναι μία λύση, ίσως όχι η μοναδική. Ωστόσο, απαιτείται, όπως αναφέρει, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την προετοιμασία των μελετών ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, όπως το πρόγραμμα «Φιλόδημος», καθώς αναμένεται σχετική πρόσκληση, ή το Ταμείο Παρακαταθηκών, με απόλυτη διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών.
Η τελευταία αυτή αποστροφή αποτελεί σαφή αιχμή για την καθυστέρηση από πλευράς της Δημοτικής Αρχής στο θέμα του νέου Δημαρχείου της πόλης, με τον κ. Ελισάφ να προειδοποιεί ότι αν δεν προχωρήσει εγκαίρως τις διαδικασίες, «θα υπάρξει μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για την πόλη»! Το πάει δε και λίγο παραπέρα επισημαίνοντας ότι «απαιτείται η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χώρων του Δήμου, ορισμένοι από τους οποίους (π.χ. το Δημαρχείο Περάματος) αδικαιολόγητα ρημάζουν»!

Η απάντηση Μπέγκα
Τυπικά ευγενική αλλά αρκετά πιο αιχμηρή είναι η απάντηση του Θωμά Μπέγκα, η οποία ήρθε χθες με γραπτή ανακοίνωση περίπου ένα δίωρο μετά από το δελτίο τύπου του κ. Ελισάφ! Ούτε λίγο, ούτε πολύ εγκαλεί τον συνυποψήφιό του για άγνοια επί του θέματος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η πόρτα μου είναι ανοιχτή και η πρόθεσή μου να τον ενημερώνω για τα θέματα που αγνοεί είναι δεδομένη»!
Για το νέο Δημαρχείο στο κτίριο του ΚΕΠΑΒΙ σημειώνει πως δεν είναι κάτι καινούριο αλλά «είναι ένα πρόγραμμα επάνω στο οποίο δουλεύουμε επίμονα και αποδοτικά τα τελευταία χρόνια, το έχουμε –ουσιαστικά- προχωρήσει σε τελική φάση ωρίμανσης και αναζητούμε το αξιοσέβαστο ποσό που προκύπτει από τις μελέτες για την κατασκευή του από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους».

«Συγχέει πράγματα…»
Συνεχίζοντας ο Θ. Μπέγκας αναφέρει πως «είναι προφανές ότι ο κ. Ελισάφ συγχέει τη χρησιμότητα και τον συμβολισμό ενός σύγχρονου κτιρίου στέγασης Δημοτικών Υπηρεσιών με την πραγματική εξυπηρέτηση των δημοτών. Στη σύγχρονη εποχή και στις ανάγκες της, εμείς δημιουργούμε ένα Δήμο ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί τους δημότες χωρίς την ανάγκη επίσκεψής τους στις δημοτικές υπηρεσίες. Πριν βιαστούμε να στείλουμε τον λογαριασμό πολλών εκατομμυρίων που θα κοστίσει το νέο Δημαρχείο, οφείλουμε να σκεφτούμε νέες μεθόδους εξυπηρέτησης των δημοτών, που δεν θα τους αναγκάζουν να σπαταλούν χρόνο και χρήμα επισκεπτόμενοι τις δημοτικές υπηρεσίες. Ειδάλλως, θα περιπέσουμε για μία ακόμη φορά στη δύνη μιας νοοτροπίας που πτώχευσε την Ελλάδα».
Κλείνει δε με μία… φιλική προτροπή προς τον κ. Ελισάφ ζητώντας να μην ταλαιπωρούν τους δημότες με δημόσιες ανταλλαγές επιστολών, αλλά να πάει στο γραφείο του, να επισκεφτεί τους αντιδημάρχους και προέδρους των νομικών προσώπων «και να ανακαλύψει τον Δήμο τον οποίο φιλοδοξεί να διοικήσει»! Ο κ. Μπέγκας δεν παραλείπει να ευχηθεί στον υποψ. δήμαρχο «να εκπροσωπηθεί στο νέο δημοτικό συμβούλιο και να είναι βέβαιος ότι ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή θα συνεργαστούμε μαζί του για τα μεγάλα θέματα της πόλης»!

Και η… ανταπάντηση
Η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» δεν άφησε αναπάντητη την ανακοίνωση της Δημ. Αρχής Μπέγκα και αργά το απόγευμα επανήλθε με νέα τοποθέτηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «η βιασύνη της Δημοτικής Αρχής να απαντήσει, σε ένα θέμα που σίγουρα δεν είναι το μείζον για τα Γιάννενα, την οδήγησε σε κραυγαλέες αντιφάσεις. Αφενός λοιπόν υποστηρίζει ότι βρίσκεται στην τελική φάση ωρίμανσης των μελετών για την μετατροπή του ΚΕΠΑΒΙ σε Δημαρχείο και αφετέρου αναφέρει ότι το νέο δημαρχείο είναι περιττό». Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «είναι εξαιρετικά πρόωρο αλλά πολιτικά άκομψο να προδικάζει το αποτέλεσμα των εκλογών».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ