Προεκλογική «αυλαία» άνοιξε ο Μωυσής Ελισάφ στα Γιάννενα

on .

ELISAF YPOPSHFIOS

• «Γιάννενα - Νέα Εποχή» είναι η ονομασία της αυτοδιοικητικής παράταξης με την οποία ο Καθηγητής Ιατρικής και πρ. Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μωυσής Ελισάφ θα διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου Ιωαννίνων.
Με τη χθεσινή ανακοίνωση της επίσημης υποψηφιότητάς του ο κ. Ελισάφ άνοιξε ουσιαστικά την προεκλογική «αυλαία» στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός νέου ξεκινήματος για την πόλη. Παράλληλα, κατέθεσε 12 προτάσεις – δεσμεύσεις για τα Γιάννενα του μέλλοντος, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις για τη σχέση του με την παράταξη της νυν Δημοτικής Αρχής.
Στην υποψηφιότητα Ελισάφ απάντησε με μία μάλλον… αμήχανη ανακοίνωση ο Θωμάς Μπέγκας, καλωσορίζοντας την απόφαση της ομάδας πολιτών που θα επιδιώξει υπό την ηγεσία του Καθηγητή την είσοδό της στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο!

Κίνηση πολιτών...
Ως μία ανεξάρτητη από κόμματα κίνηση ενεργών πολιτών που αντιπροσωπεύουν όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, όλες τις Δημοτικές Ενότητες περιέγραψε ο Μωυσής Ελισάφ την παράταξη «Γιάννενα - Νέα Εποχή». Προχθές βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση άνω των 150 υποψηφίων και φίλων της, όπου συζητήθηκαν οι προγραμματικές της θέσεις και καθορίστηκαν οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η παράταξη το επόμενο διάστημα.
Χθες πάλι, ο κ. Ελισάφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέλυσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην λήψη της απόφασης, επισημαίνοντας ότι «αφετηρία της συμμετοχής μου στα κοινά είναι η εδραία πεποίθησή μου ότι η δημοκρατία έχει απόλυτη ανάγκη από τη διαρκή και πολυειδή ενημέρωση του πολίτη, αλλά και από τη διαρκή συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα».

Σταυροδρόμι ευκαιριών
Για την υπέρβαση των δυσκολιών και την αρχή μιας νέας εποχής, απαιτείται κι ένα νέο ξεκίνημα στα Γιάννενα, τόνισε χθες ο Καθηγητής. Όπως είπε, «ο Δήμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι ευκαιριών και προκλήσεων και κύριος στόχος μας είναι να τον καταστήσουμε ένα εμπορικό, επιστημονικό, πολιτιστικό, αθλητικό και συνεδριακό κέντρο μιας μεγάλης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Να πάψει πια να είναι το διαμετακομιστικό κέντρο και να στραφεί προς μια προγραμματισμένη εξωστρέφεια. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να αναπτύξει ο Δήμος μας τη δική του δυναμική».
Σύμφωνα με το πλαίσιο των αρχών που παρουσίασε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα- Νέα Εποχή» τα Γιάννενα μπορούν να μετατραπούν σε μία σύγχρονη μεγαλούπολη, στην οποία ο Δήμος θα φροντίζει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, ο πολιτισμός θα αποτελεί την βασική προτεραιότητα, το οικονομικό γίγνεσθαι θα δημιουργεί ευκαιρίες για όλους. Για να επιτευχθούν όλα αυτά, χρειάζονται εμπνευσμένες, συλλογικές τοπικές ηγεσίες, συγκεκριμένες δεσμεύσεις, συστράτευση και συμμετοχικότητα. Κυρίως όμως χρειάζεται, όπως ανέφερε, η ενεργός συμμετοχή των πολιτών.

Προτάσεις - «δεσμεύσεις»
Ο κ. Ελισάφ κατέθεσε χθες 12 προτάσεις - δεσμεύσεις που καλύπτουν όλο το εύρος της λειτουργίας του Δήμου και δίνουν το στίγμα για την πόλη των επόμενων χρόνων.
Οι προτάσεις αυτές συνοψίζονται ως εξής: Βελτίωση της ποιότητας ζωής με αναδιοργάνωση νευραλγικών υπηρεσιών του Δήμου. Οικονομική ενίσχυση των κοινοτήτων με επαναλαμβανόμενη πάγια προκαταβολή. Αναβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Εξυγίανση των δομών του Δήμου. Υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία των πολιτών. Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Αξιοποίηση των πολιτιστικών δομών και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ολιστική στρατηγική διαχείρισης για την Παμβώτιδα με ενιαίο φορέα διαχείρισης. Ενίσχυση της τουριστικής προβολής με ολοκληρωμένα προγράμματα και στοχευμένες ενέργειες. Ενιαίο τμήμα προγραμματισμού και μελετών πλήρως στελεχωμένο. Εμβάθυνση της σχέσης με το Πανεπιστήμιο. Μείωση των άσκοπων δαπανών του Δήμου και αύξηση της αποτελεσματικότητάς του.

Για τη Δημοτική Αρχή
Ερωτηθείς για τη σημερινή Δημοτική Αρχή, ο κ. Ελισάφ δεν εξέφρασε άποψη για τις επιδόσεις της και περιορίστηκε στο να τονίσει ότι η εξουσία πρέπει να πάψει επιτέλους να αποτελεί λάφυρο. Κληθείς να σχολιάσει τις διαδικασίες εκλογής επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» το 2014 και τη δική του μη συμμετοχή και εν συνεχεία αποχώρηση από αυτή, σημείωσε ότι «δεν μου προτάθηκε να ηγηθώ. Υπήρχε δήμαρχος που ήθελε να συνεχίσει τη θητεία του»!
Παράλληλα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε πως «ο δήμαρχος είναι πλήρους απασχόλησης. Αν λοιπόν εκλεγώ, αυτό θα σημάνει κλείσιμο της επιστημονικής μου καριέρας και άνοιγμα μιας νέας καριέρας στον Δήμο Ιωαννιτών».

Αμήχανη αντίδραση
Αμήχανη ήταν χθες η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας από πλευράς του Μωυσή Ελισάφ. Σε δήλωσή του ο Θωμάς Μπέγκας επιχείρησε να παραδώσει ένα... μάθημα πολιτικού πολιτισμού καλωσορίζοντας και δημόσια «την απόφαση των συμπολιτών, οι οποίοι με επικεφαλής τον κ. Μωυσή Ελισάφ θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις προσεχής δημοτικές εκλογές»!
Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος, «τους ευχόμαστε να πετύχουν το στόχο τους και να είναι μαζί μας στην ίδια αίθουσα, όπου ανεξάρτητα από το εάν ηγούμαστε εμείς, δεν θα περισσεύει κανείς...».
Ο κ. Μπέγκας συγχαίρει και την παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα, η συλλογικότητα του οποίου επέλεξε πρόσφατα, με τον ίδιο επικεφαλής, να είναι ξανά παρούσα στις εκλογές. Κλείνοντας εκφράζει την πεποίθηση ότι «οι προσεχείς δημοτικές εκλογές θα είναι μια γιορτή Πολιτικού Πολιτισμού και Δημοκρατίας»!