«Ιδανική» η εικόνα σήμερα στην Κοινωνική Ασφάλιση!

on .

PETROPOYLOS STEFOS

• Τη διαβεβαίωση ότι τελικά το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης δε θα χρειαστεί να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, έδωσε χθες απ’ τα Γιάννενα ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους και τα στελέχη του ΕΦΚΑ Ηπείρου και Κέρκυρας.
Ο κ. Πετρόπουλος έκανε λόγο για χτίσιμο ενός βιώσιμου συστήματος, ενώ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της συνέντευξής του ασκώντας κριτική στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό, δίνοντας έτσι έντονη προεκλογική χροιά στις δηλώσεις του!

Στοιχεία και αριθμοί
«Εκείνοι που αντιμάχονται την προσπάθεια που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός για να αρχίσουμε την νέα εποχή ενίσχυσης του Κοινωνικού Κράτους, θα ενοχλούνται πάντα από αυτά τα επιτεύγματα. Γι’ αυτό το λόγο δε με εκπλήσσει η οποιαδήποτε αναφορά γίνεται σε δήθεν πλασματικά πλεονάσματα κ.λ.π.», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος και διαβεβαίωσε ότι «ο ερχομός των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στη χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με τη διάψευση των δεδομένων που εμείς έχουμε επιβεβαιώσει μαζί τους όλη την προηγούμενη περίοδο».
Δίνοντας ενδεικτικά κάποια στοιχεία προκειμένου να αποδείξει τη βελτίωση της κατάστασης στο ασφαλιστικό μας σύστημα, ο αναπλ. Υπουργός τόνισε πως από τον Ιανουάριο του 2015 έως τις 31 Ιουλίου του 2018 καταβλήθηκαν συνολικά 696.280 παροχές, κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ. Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου οι εκκρεμότητες ήταν 162.289 ασφαλιστικές παροχές, ενώ στα τέλη του 2014 αυτές έφταναν τις 386.444. Εξάλλου, σε ενημερωτικό φυλλάδιο που διένειμε ο κ. Πετρόπουλος σημειώνεται ότι την περίοδο 2015 – 18 περικοπές συντάξεων έγιναν, απλώς δεν ξεπέρασαν συνολικά τα 4,3 δις ευρώ. Στις δε θετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό συγκαταλέγει, μεταξύ άλλων, την απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας, αλλά και τη θεσμοθέτηση της καταβολής μειωμένων εισφορών κατά 50% στους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης.

Κριτική… αντιπολιτευτική!
Έντονο προεκλογικό χρώμα είχε η χθεσινή συνέντευξη του αναπλ. Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της καυτηριάζοντας τις προτάσεις της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό. Σε κάποια σημεία μάλιστα ήταν τόσο έντονη η κριτική, που θύμιζε πιο πολύ αντιπολιτευτικό λόγο παρά κυβερνητικές δηλώσεις! Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης απειλείται από τη Ν.Δ., ειδικά από τις πολιτικές που έχει προαναγγείλει για την επιλογή από τους ίδιους τους ασφαλισμένους αν θα είναι στο δημόσιο σύστημα ή θα επιλέξουν κάτι διαφορετικό»! Όπως ισχυρίστηκε, αν εφαρμοστεί η προαιρετική επιλογή της ασφάλισης, τότε θα καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις, ενώ σημείωσε πως «η μείωση κατά 5% των εισφορών στην κύρια ασφάλιση όπως έχει προαναγγείλει η Ν.Δ. δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας πολιτική επιλογή να μειώσουμε τις εισφορές σε εκείνες τις κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν μεγάλη επιβάρυνση».
Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε με έμφαση πως «η ασφαλιστική κάλυψη είναι ένα αγαθό που δε θα επιτρέψουμε να μπει σε κίνδυνο. Οι κοινωνικοί φορείς θα αρνηθούν αυτή την πολιτική».

Δεν έγιναν λάθη…
Ερωτηθείς για το αν έγιναν λάθη ή υπήρξαν παραλείψεις από την Κυβέρνηση στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο αναπλ. Υπουργός απέφυγε ευσχήμως να απαντήσει. Περιορίστηκε μόνο να πει ότι «δεσμευθήκαμε από την αρχή να θεμελιώσουμε έναν ενιαίο φορέα ασφάλισης με επάρκεια κεφαλαίων και αυτό κάνουμε τώρα», ενώ έκανε λόγο για μείωση εισφορών σε περιπτώσεις που αυτές είναι υπέρμετρες και για αύξηση στις κατώτατες συντάξεις χηρείας. Τόνισε δε, πως αν πέσει το όριο της ανεργίας θα εξεταστεί η αναστολή του μέτρου απονομής σύνταξης χηρείας σε γυναίκες 52 – 55 ετών. «Όσο αναπτύσσεται το σύστημα, θα βελτιώνουμε όσα πρέπει να βελτιωθούν και για το θέμα αυτό οι επιτηρητές έχουν δώσει πράσινο φως», κατέληξε ο κ. Πετρόπουλος.

* * *
Καλωσορίζοντας χθες τον αναπλ. Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος έκανε λόγο για σημαντικές παρεμβάσεις τα δύο τελευταία χρόνια στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, τέτοιες που ξεμπλόκαραν διαδικασίες πολλών ετών, ενώ για το επόμενο διάστημα πρόβλεψε επιτάχυνσή τους ώστε, όπως τόνισε, «να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μας ταιριάζει»! Να σημειωθεί ότι ο κ. Πετρόπουλος συναντήθηκε χθες και με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, με τον οποίο συζήτησε θέματα της αρμοδιότητάς του.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ