Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέματα που δεν υπάρχουν όπως το «Τσάμικο» δημιουργεί ο Ν. Κοτζιάς!

on .

MHTSOTAKHS KATHISTOS

• Ευθείες βολές κατά του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά ότι και στην συμφωνία με την Αλβανία ακολουθεί «μυστική διπλωματία» εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε προχθές, απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του «Πρωινού Λόγου» Γιώργου Γιαννάκη, «για τα ζητήματα αυτά δεν έχουμε καμία ενημέρωση, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και δυστυχώς, το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συνεδρίασε μετά από σχεδόν 16 μήνες και αντί να συζητήσουμε σημαντικές, τρέχουσες εκκρεμότητες, τι γίνεται με την Τουρκία, τι γίνεται στην Κύπρο, τι γίνεται στην Αλβανία, αναλωθήκαμε σε μία συζήτηση για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, απαραίτητο μεν, το έχουμε προτείνει και εμείς, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτή τη στιγμή το πρώτο ζήτημα, το οποίο πρέπει να συζητήσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Άρα, φοβάμαι ότι και στο ζήτημα της Αλβανίας υπάρχει μυστική διπλωματία. Και προειδοποιώ ευθέως και τον κ. Κοτζιά και τον κ. Τσίπρα να μη διανοηθούν να μας φέρουν προ τετελεσμένων, όπως έκαναν με τα Σκόπια».
Επανέλαβε δε, ότι «τσάμικο» θέμα δεν τίθεται, σημειώνοντας ότι «εάν ο κ. Κοτζιάς έχει διάθεση να δημιουργήσει από μόνος του θέματα εκεί που δεν υπάρχουν, η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο».
Αφημένα στην τύχη τους…
Πάντως, από τη στάση της η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται ότι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τα χειρίζεται… ελαφρά τη καρδία. Χωρίς να ενημερώνει –έστω και κεκλεισμένων των θυρών– την ελληνική Βουλή, θέτει ακόμη και την κοινωνία προ δυσάρεστων εκπλήξεων, όπως έγινε με το Σκοπιανό.
Όταν οι εξελίξεις στην γειτονιά μας είναι ραγδαίες, είναι εγκληματικό στην Ελλάδα να μην γίνεται καμία συζήτηση για ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες, οι οποίες μάλιστα, συχνά κρατούν επιθετική στάση απέναντι στη χώρα μας. Κι ενώ η Κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στον κόπο να ενημερώσει την Βουλή για τα επόμενα βήματά της σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα, οι γείτονες κάνουν τον δικό τους «παιχνίδι», που μελλοντικά μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη χώρα μας. Ήδη οι σχέσεις Τουρκίας – Αλβανίας γίνονται όλο και πιο στενές, με τους Τούρκους να οραματίζονται μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή που ήδη εγκαινιάστηκε με τη συνεργασία των τουρκικών αερογραμμών με τον εθνικό αερομεταφορέα της Αλβανίας, «Air Albania». Όπως είπε ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα «δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ, χωρίς τις πρωτοβουλίες και τη γενναιόδωρη υποστήριξη του Προέδρου Ερντογάν»!
Έμειναν μόνοι τους…
Στο μεταξύ, απανωτά πλήγματα δέχονται οι Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία, αφού νιώθουν απαξιωμένοι τόσο από την Κυβέρνηση Ράμα, όσο όμως και από την μητέρα Ελλάδα, που όχι μόνο δεν τους στηρίζει έμπρακτα, αλλά τους αποδυναμώνει περαιτέρω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ελληνικής μειονότητας! Τόσο οι νέοι που έχουν απομείνει όσο και οι υπερήλικες προσπαθούν να επιβιώσουν σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον! Με αφορμή τις δημοτικές εκλογές του 2019 και βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική μειονότητα η ιστοσελίδα «himara.gr», απευθύνει έκκληση προς όλους τους Βορειοηπειρώτες να αναλάβουν την ευθύνη ώστε να παραμείνει η περιοχή ζωντανή. Απευθυνόμενοι ουσιαστικά στους Βορειοηπειρώτες, στο σχόλιό της αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Μέχρι το τέλος του έτους είναι σίγουρο πως και άλλοι θα εγκαταλείψουν την πατρίδα μας για μια πιο ανθρώπινη ζωή. Αφού όπως λένε όλα πια γίνονται με μέσον, όπως και αλλού βέβαια. Έτσι κανένας δε σκέφτεται πια να ψηφίσει εθνικά και με προοπτική...».