Πεδίο συνεννόησης Περιφερειαρχών με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών

on .

ENPE XARITSHS 12 9 18

• Δεσμεύσεις, για τις οποίες υπάρχει «δρόμος» για να γίνουν πράξη, «εισέπραξαν» χθες οι Περιφερειάρχες της χώρας (μεταξύ των οποίων και ο Ηπείρου κ. Αλεξ. Καχριμάνης), σε συνάντηση που είχαν με το νέο Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση. Εκείνο που διαπιστώθηκε και επισημάνθηκε σε δηλώσεις του Προέδρου της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστού, είναι η αλλαγή κλίματος που υπάρχει στις σχέσεις περιφερειαρχών με το νέο Υπουργό, που δεν είχε καμία σχέση με αυτό που υπήρχε με τον προκάτοχό του Πάνο Σκουρλέτη.
«Σήμερα δεν ακούσαμε λόγια της κάλπης ούτε συναντήσαμε τοίχο όπως στην τελευταία επίσκεψή μας στο Υπουργείο Εσωτερικών προ διμήνου. Σήμερα, ο διάλογος με τον κ. Χαρίτση, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εστιάστηκε σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα κάθε ελληνικής οικογένειας και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας. Αναμένουμε, βεβαίως, οι δεσμεύσεις του Υπουργού να γίνουν πράξη στους επόμενους μήνες», επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Κώστας Αγοραστός.
Ο κ. Χαρίτσης μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ειδικό πρόγραμμα για αντιπλημμυρικά έργα (καθαρισμό ρεμάτων) από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Φιλόδημος» αποκλειστικά για τις 13 Περιφέρειες, ενώ υποσχέθηκε:
-  αύξηση κατά 32 εκατομμυρίων ευρώ στους επενδυτικούς πόρους των Περιφερειών (ΣΑΤΑ) το 2018,
- προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού με βάση ιεραρχημένες ανάγκες των Περιφερειών,
- συμμετοχή της ΕΝΠΕ στο διάλογο για τη νέα αρχιτεκτονική Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (Πολιτικής Προστασίας),
- νομοθετικές ρυθμίσεις για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τις Περιφέρειες στη βάση των επεξεργασμένων προτάσεων της ΕΝΠΕ.
Όλα τα θέματα που συζητήθηκαν θα εξεταστούν ώστε να δρομολογηθούν σε νέα συνάντηση Υπουργού – ΕΝΠΕ, όπως ανέφερε ο Κ. Αγοραστός.