Συζητήθηκαν στο ΣτΕ τα ασφαλιστικά για τη συμφωνία των Πρεσπών

on .

kotzias

• Ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, σε σχηματισμό Ολομέλειας συζητήθηκε χθες η αίτηση αναστολής των Παμμακεδονικών Οργανώσεων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου 2018 μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και των Σκοπίων.
Όπως είναι γνωστό στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας,έχει προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και 13 Παμμακεδονικές Ενώσεις των αποδήμων Μακεδόνων ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, επειδή, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζει το άρθρο 27 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, απαιτείται προηγούμενη ψήφισή του από την Βουλή, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας).
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη με πρόεδρο τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο του ΣτΕ, Αθανάσιο Ράντο, οι προσφεύγοντες ανέπτυξαν τη νομική τους θέση.
Κοτζιάς: Έχουμε τις
ψήφους στη Βουλή
Την βεβαιότητα πως η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την Βουλή, εάν τεθεί σε ψηφοφορία, εξέφρασε ο Νίκος Κοτζιάς, με ψήφους μάλιστα από ΑΝΕΛ και Ποτάμι. Στην συνέντευξη που έδωσε στην FAZ «μέτρησε» τις ψήφους που χρειάζεται για να περάσει η συμφωνία υπολογίζοντας την πλειοψηφία των 151 και όχι των 180, προϋπόθεση δηλαδή που έχουν θέσει οι ΑΝΕΛ!
Παράλληλα ο Νίκος Κοτζιάς φαίνεται να… προσπαθεί να τα μαζέψει σε σχέση με παλιότερες δηλώσεις του, στις οποίες είχε υποστηρίξει πως σε μυστικές δημοσκοπήσεις ο κόσμος στην πλέιοψηφία του αποδέχεται την συμφωνία.
Τώρα αναφέρει πως αυτοί που είναι υπέρ της συμφωνίας είναι 37%, και αυτοί που τάσσονται κατά είναι 55%.