Το 2019 η πρόσκληση της Ε.Ε. προς Αλβανία και Σκόπια

on .

EYROPAIKO KOINOBOYLIO SHMAIES

• Μετά από πολύωρη σκληρή διαπραγμάτευση, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο, κατέληξε σε συμβιβασμό σχετικά με τη χορήγηση ή μη ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και την Αλβανία.
Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι η χορήγηση ημερομηνίας ενταξιακών συνομιλιών και για τις δύο χώρες θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019, ενώ σημειώνεται ότι η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (Intergovernmental Conference) μεταξύ ΕΕ και των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2019, συνυπολογίζοντας την πρόοδο που θα έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς της Δικαιοσύνης και των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών.
Της τελικής συμφωνίας είχε λάβει χώρα σκληρή μάχη καθώς, όπως ήταν ήδη γνωστό, η Γαλλία και η Ολλανδία είχαν εκφράσει αντιρρήσεις στο να χορηγηθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία πριν από τις ευρωεκλογές του 2019.  
Παράλληλα, αρνητική στάση στο να δοθεί σε αυτή τη φάση η πολυπόθητη ημερομηνία στα Σκόπια εξέφρασε και η Δανία. Η ελληνική κυβέρνηση δια του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο Λουξεμβούργο, επιχειρηματολόγησε ισχυρά υπέρ του να δοθεί άμεσα ημερομηνία έναρξης συνομιλιών τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στην Αλβανία, επικαλούμενη και το γεωπολιτικό επιχείρημα της σταθερότητας των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό δεν στάθηκε ικανό να βοηθήσει στην υπερπήδηση των αντιρρήσεων.