Αιχμηρές βολές Άρη Μπαρτζώκα κατά του Δημάρχου και της… ελίτ του!

on .

MPARTZOKAS KYRIAZHS BOYSTROS PANOY

• Σ’ έναν απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα Τώρα», προχώρησαν ο επικεφαλής της Άρης Μπαρτζώκας, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πάνου και ο Συντονιστής Γραμματείας Κώστας Κυριαζής.
Σε συνέντευξη Τύπου μίλησαν για θέματα που αφορούν το Δήμο και αναφέρθηκαν φυσικά στον εκλογικό νόμο για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τα προβλήματα με την λειτουργία της ΔΕΥΑΙ και το νερό δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστα από την παράταξη «Γιάννενα Τώρα», με την Δημοτική Αρχή να απαντά λίγο αργότερα με σκληρή ανακοίνωση στα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη.
Σκληρή κριτική…
Δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, λέγοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υποβαθμισμένο και γίνεται μόνο διεκπεραίωση αποφάσεων από τον Δήμαρχο και την… ελίτ του που κυβερνούν τον Δήμο, με μια απλή ανάταση χεριών, με δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης να πιάνονται αδιάβαστοι σε πολλά θέματα, ενώ προσέδωσε στη Δημοτική Αρχή μια έπαρση! Υποστήριξε ότι για σοβαρά θέματα δεν υπάρχει εισήγηση όπως για το Λιμναίο Ταμείο, μίλησε για αδιαφάνεια στο ζήτημα επιχορήγησης των συλλόγων και των οργανώσεων, για το ποιοι χρηματοδοτούνται και ποιοι όχι, απορρίπτοντας το αίτημα της παράταξής του να έρχονται όλα τα αιτήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και για αδιαφάνεια στις επισκέψεις Αντιδημάρχων στο εξωτερικό, για τις οποίες κατά τον κ. Μπαρτζώκα θα έπρεπε να ενημερώνεται κάθε φορά το Δημοτικό Συμβούλιο για το τι αποκόμισαν από κάθε τους επίσκεψη.
Για την αξιωματική αντιπολίτευση στο Δήμο Ιωαννιτών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι… αγνοείται (!), σημειώνοντας ότι σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η αίθουσα αδειάζει, αφού οι σύμβουλοι συμπολίτευσης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχωρούν μόλις αποχωρήσουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Για το λόγο αυτό μάλιστα πρότεινε οι συνεδριάσεις να μεταδίδονται μέσω Web Tv.
H παράταξή του, σημείωσε, ότι είναι η μόνη που παραμένει ως το τέλος σε όλες τις συνεδριάσεις, έχοντας εισηγήσεις για όλα τα θέματα, σε αντίθεση με δημοτικούς συμβούλους άλλων παρατάξεων που μερικοί δεν έχουν καν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Μπαρτζώκας υπογράμμισε ότι η υποβαθμισμένη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου οδήγησε την παράταξή του να στραφεί υπέρ της απλής αναλογικής, καθώς όνειρό της είναι ένα Δημοτικό Συμβούλιο που όλοι οι σύμβουλοι θα είναι και συμπολίτευση και αντιπολίτευση! Τέλος, υπενθύμισε ότι η παράταξη ξεκίνησε το 2014, ως παράταξη ανεξαρτήτων πολιτών και συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο, ενώ τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η περίπτωση να κατέλθει αυτόνομη και πάλι στις εκλογές.
Η απλή αναλογική…
Κατά τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Δημήτρη Πάνου οι αλλαγές που σχετίζονται στο εκλογικό σύστημα με την απλή αναλογική είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει καλύτερη σύνθεση και συναίνεση για την επίλυση των προβλημάτων. Ο νέος νόμος, πρόσθεσε, αναμένεται να κινητοποιήσει νέες δυνάμεις από την κοινωνία, πολίτες που μέχρι τώρα αδιαφορούσαν να ασχοληθούν με τα κοινά λόγω της εικόνας που έβλεπαν στις μεγάλες παρατάξεις.
Εξάλλου, υποστήριξε ότι όποιο σύστημα και αν υπάρχει, η παράταξή του θα συνεχίσει να προσφέρει, ενώ έκανε αναφορά και σε χαλασμένα ρολόγια υδρεύσεως, γεγονός που προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά στη ΔΕΥΑΙ και είναι ένας πιθανός λόγος χρεοκοπίας της.
Για τη ΔΕΥΑΙ…
Σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ΔΕΥΑΙ αναφέρθηκε κυρίως ο Συντονιστής Γραμματείας της παράταξης Κώστας Κυριαζής, ο οποίος μίλησε για τη τιμή του νερού που είναι πανάκριβη, για την απώλεια ύδατος αλλά για το γεγονός ότι έχει δεν έχει εκπονηθεί ακόμη το «σχέδιο ασφάλειας νερού». Πήρε ως παράδειγμα τη ΔΕΥΑ Άρτας που θα χρηματοδοτηθεί με 130.000 ευρώ, όπως και της Πρέβεζας με 98.000.
«Να εκπονήσουμε σχέδιο ασφάλειας νερού ώστε να υπάρχει εναλλακτική υδροδότηση σε περίπτωση διακοπής νερού» σημείωσε, ενώ έθεσε θέμα σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων για την ποιότητα του νερού, λέγοντας ότι «δεν γνωρίζουμε αν πραγματοποιούνται ή όχι, αλλά και αν πραγματοποιούνται, γιατί δεν ανακοινώνονται δημόσια;». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η τελευταία ανάθεση ελέγχου νερού  έγινε τον Ιούνιο του 2015.
Κάλεσμα
Τέλος, έλαβε το λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης Ν. Βούστρος, ο οποίος, απηύθυνε μήνυμα - πρόσκληση προς «όλους τους ενεργούς δημότες της πόλης, να ενδιαφερθούν για την πόλη τους και να πυκνώσουν τις τάξεις της παράταξης…». Κλείνοντας ανέφερε ότι η παράταξη δέχεται τους φίλους και τα μέλη στα Γραφεία της στην οδό Πυρσινέλλα 6, (στον 1ο όροφο), κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα.
Απάντηση της Δημ. Αρχής
Άμεση ήταν η απάντηση της Δημοτικής Αρχής Μπέγκα στις καταγγελίες της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» για τη ΔΕΥΑΙ, τις οποίες χαρακτήρισε «εντελώς ψευδείς»!
«…Μπορεί λοιπόν ο κ. Κυριαζής να έψαξε στη «Διαύγεια»… δεν έκανε όμως τον κόπο να ψάξει καλά ή έστω αν ρωτούσε, θα ανακάλυπτε την αλήθεια η οποία είναι ότι στη ΔΕΥΑΙ γίνεται οικονομικός έλεγχος που αφορά την περίοδο από το 2002 και μετά, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Ο έλεγχος όπως και το πόρισμα αυτού, όταν προκύψει, είναι μυστικά. Από που λοιπόν προκύπτουν οικονομικές ατασθαλίες που καταγγέλλει με τόση ελαφρότητα ο κ. Κυριαζής; Και ποια περίοδο αφορούν;». Στη συνέχεια η Δημ. Αρχή αναφέρεται στην προκήρυξη της θέσης του Γενικού Διευθυντή, για την οποία η ΔΕΥΑΙ αναμένει από τον Απρίλιο την λήψη απόφασης από το ΥΠΕΣ για να προχωρήσει στην προκήρυξη της θέσης. Σε ότι αφορά τη σοβαρότερη καταγγελία για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού, η Δημοτ. Αρχή αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το εργαστήριο της ΔΕΥΑΙ πραγματοποιεί 400-500 μικροβιολογικούς ελέγχους στο πόσιμο νερό κάθε χρόνο, όταν ο νόμος ορίζει πως πρέπει να γίνονται 120»!
Παράλληλα, αναφέρει ότι αποστέλλει για αναλύσεις στη Χημική Υπηρεσία του Κράτους δείγματα όπως ορίζει η νομοθεσία. Την ίδια ώρα – αναφέρει - η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα και η ίδια δικούς της ελέγχους.
«Η ΔΕΥΑΙ ξεκαθαρίζει για μια ακόμη φορά ότι η ποιότητα του πόσιμου νερού αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για εκείνη και ότι όλες της οι κινήσεις διασφαλίζουν τους απαραίτητους ποιοτικούς ελέγχους που απαιτούνται από τη νομοθεσία, προκείμενου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις των Ιωαννίνων να απολαμβάνουν καθαρό και ποιοτικό νερό στις βρύσες τους».