ΣΠ. ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί τα Βλάχικα διδάσκονται σαν σε… «κρυφό Σχολειό»;

on .

RIZOPOULOS HGOYMENITSA

• Σφοδρή επίθεση κατά της πολιτικής του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξ. Καχριμάνη, εξαπέλυσε την Τετάρτη από την Ηγουμενίτσα ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Ήταν η τελευταία ομιλία του πρώτου κύκλου και έγινε σε μιά γεμάτη αίθουσα της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας, όπου απηύθυνε  χαιρετισμό ο πρώην δήμαρχος της πόλης κ. Θωμάς Πάντος, ο οποίος κατήγγειλε τον κ. Καχριμάνη για επιλεκτική προσωπική πολιτική και αδυναμία αντίληψης των μηνυμάτων της εποχής.
Να σημειωθεί ότι μήνυμα, με την ευχή για «καλή επιτυχία» στον αγώνα του, έστειλε και ο νεοεκλεγείς Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Για τα Βλάχικα…
Εντύπωση προκάλεσε η καταγγελία του κ. Ριζόπουλου, ότι στην περιοχή της Κόνιτσας διδάσκεται κρυφά η Βλάχικη διάλεκτος, χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, εν γνώσει όμως του Δημάρχου της Κόνιτσας και του Περιφερειάρχη, στον οποίο προσήψε την μομφή ότι, συν τοις άλλοις, επιχειρεί να διχάσει τους Ηπειρώτες και πως αυτό δεν θα το επιτρέψει.
Ο κ. Ριζόπουλος εξέφρασε την απορία και τις επιφυλάξεις του για τον λόγο που γίνεται αυτό, προτείνοντας η διαδικασία να γίνεται με την έγκριση του αρμοδίου υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι οι Βλάχοι δεν είναι μειονότητα, αλλά Έλληνες, πατριώτες και αγωνιστές, με μεγάλη προσφορά.
Προτάσεις…
Στην ομιλία του εξ άλλου, επεσήμανε την τεράστια σημασία που έχει για την Ήπειρο και τη χώρα η σωστή ανάπτυξη του λιμένος Ηγουμενίτσας, όπως και ολόκληρης της περιοχής, δεδομένου και του τουριστικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, καταθέτοντας ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη Θεσπρωτία, που είναι αφημένη στη μοίρα της, όπως είπε.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί με έμφαση και στα εθνικά θέματα, καταγγέλλοντας τις παραχωρήσεις στο Μακεδονικό, ενώ υπεραμύνθηκε της συνεργασίας με την Αλβανία, με την προϋπόθεση η γειτονική χώρα να σεβαστεί στο ακέραιο τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΤΣΗΣ