Στα «εύκολα» τα βρίσκουν οι ΥΠΕΞ Ελλάδος και Σκοπίων

on .

KOTZIAS NTIMITROF

• Από συναντήσεις και συζητήσεις άλλο τίποτε οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Σκοπίων. Μέχρι σήμερα, όπως αποκάλυψαν χθες μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που είχαν στην Αχρίδα οι Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ, το μόνο που έχουν πετύχει είναι να συγκλίνουν σε δευτερεύοντα ζητήματα.  
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός,  «όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα» και σημείωσε πως «κάθε φορά που συναντιόμαστε με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ, έχοντας να κουβεντιάσουμε και δύσκολα θέματα, πέρα από τα θέματα που λύνουμε, αποκτάμε και καλύτερη αλληλοκατανόηση. Θα συναντηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα».  Οι επόμενες συναντήσεις  θα γίνουν στην τετραμερή διασυνοριακή στης Θεσσαλονίκης που ορίστηκε για τις 3 και 4 Μαΐου και στις 11 και 12 Μαΐου στην Αττική.
Καταληκτικά ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «τα προβλήματα τα μεγάλα και δύσκολα τα βρήκαμε μπροστά μας. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε ανοιχτές και ειλικρινείς τις συζητήσεις και προσέθεσε: «Συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν το θέμα της ονομασίας. Για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, για κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα διαφορές. Συζητήσαμε για το χρονικό πλαίσιο για πρώτη φορά και για τα επόμενα βήματα που απομένουν να γίνουν εφόσον προκύψει συμφωνία. Η συζήτηση ήταν χωρίς υπεκφυγές. Ήταν μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων. Και το βασικότερο μέλημά μας ήταν πώς θα φτάσουμε σε μια πιθανή συμφωνία».