Η Αλβανία αγνόησε και το ΝΑΤΟ στις σχέσεις της με την Ελλάδα!

on .

MALLIAS ALEKS PRESBYS

• Η συμπεριφορά της Αλβανίας, ακόμη και μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δεν έλαβε υπ’ όψη την ιδιότητα της συμμάχου χώρας στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Συγκεκριμένοι πολιτικοί των Τιράνων, ευθύνονται για την άσχημη αυτή τροπή, ενώ είναι φανερή και η παρεμβολή της Τουρκίας στις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις.
Τα παραπάνω αποκαλυπτικά ανέφερε ο πρέσβυς ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς (φωτό) μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παραδεχόμενος ταυτόχρονα και τις ευθύνες της Ελλάδος, που για δεκαετίες άφησε καυτά θέματα να χρονίζουν.
Στο μεταξύ εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας συζήτησαν χθες στα Τίρανα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτιζάς και ο Αλβανός ομόλογός του Ντιτμίρ Μπουσάτι.
Οι χθεσινές συνομιλίες για εκκρεμή ζητήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις κράτησαν μόλις δύο ώρες και περιεστράφησαν κυρίως στα θαλάσσια σύνορα και στις διαφορές που υπάρχουν.
Για τη Μειονότητα
Στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση, με τίτλο «Βαλκανικές Οδύσσειες και Διλήμματα: Μακεδονικό και Αλβανικό» ο έμπειρος διπλωμάτης αναφέρθηκε στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας «μόνη εκτός συνόρων συμπαγής Ελληνική Μειονότητα», όπως τόνισε, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα, παρά τα οικονομικά της προβλήματα «παραμένει μακράν η ισχυρότερη χώρα στη Νοτιανατολική Ευρώπη (Βαλκάνια), πόλος έλξης για όλους τους γείτονες, έστω και αν αυτοί δεν το ομολογούν, σε ζηλευτή θέση με αξιοσημείωτη αντοχή, ανθεκτικότητα και σταθερότητα, παρά τα ζητήματα που την ταλανίζουν».
Περί «Μακεδονίας»
Στην εκδήλωση επισημάνθηκε ακόμη ότι «ο κατακερματισμός των κρατών στην Βαλκανική, που σίγουρα προκάλεσε προβλήματα, μείωσε όμως στο ελάχιστο τον κίνδυνο της από Βορρά στρατιωτικής απειλής. Ακόμη, τονίστηκε, ότι για πρώτη φορά στα 100 τελευταία χρόνια, κανείς βόρειος γείτονας της Ελλάδας δεν έχει τις δυνατότητες και τη δύναμη να αποτελέσει στρατιωτική απειλή. Στο Σκοπιανό, οι Έλληνες εξακολουθούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε ονομασία του κρατιδίου που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
Ο κ. Μαλλιάς αναφέρθηκε επίσης στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, το προβληματικό Βοσνιακό μοντέλο, τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, την επιδίωξη της Άγκυρας για ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, την προσπάθειά της να επεκτείνει την επιρροή της στη Βαλκανική χερσόνησο, όπως και την επιδίωξη της Τουρκίας να παραμερίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να μετατρέψει τη Μεγαλόνησο σε προτεκτοράτο.
Έχουμε ακόμη δρόμο...
«Για να αντιμετωπισθούν οι απειλές απαιτείται να έχουμε αξιόπιστο κράτος στην Ελλάδα και την Κύπρο, με ισχυρή οικονομία, ευέλικτη δημόσια διοίκηση, αποτελεσματική διπλωματία και αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις με αποτρεπτική ισχύ. Ως Ελληνισμός έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε», κατέληξε ο κ. Αλέξ. Μαλλιάς, τον οποίο παρουσίασε ο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.