ΚΩΝ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Προκλητική η στάση του Υπ. Περιβάλλοντος για το βιοαέριο

on .

TASOYLAS KOSTAS 1 10 15

• Κι ενώ Δήμος Ζίτσας και Επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων ετοιμάζονται να προσφύγουν κατά της απόφασης του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτ. Μακεδονίας Βασ. Μιχελάκη, ο οποίος με την υπογραφή του άναψε το «πράσινο φως» για εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων βιοαερίου στο Ροδοτόπι, ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας στρέφει τα βέλη του προς τον αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο.
Τον κατηγορεί για την στάση του «Πόντιου Πιλάτου» που κρατά πάνω σ’ ένα θέμα που καίει κατοίκους και επιχειρήσεις και επιλέγει να πετάξει το… μπαλάκι των ευθυνών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αν και στο παρελθόν το ίδιο Υπουργείο ακύρωνε παρόμοια αδειοδότηση στα Μάρμαρα.
Δυο μέτρα και δυο σταθμά!
Ο Γιαννιώτης πρ. Υπουργός με χθεσινή ανακοίνωσή του υπενθυμίζει μια άλλα περίπτωση , τρία χρόνια πριν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «στις 9 Ιουνίου 2015 είχα επισκεφθεί τα Μάρμαρα όπου και συναντήθηκα με την Επιτροπή Αγώνα κατά της λειτουργίας μονάδος βιομάζaς στην περιοχή.  Διαβεβαίωσα την Επιτροπή αλλά και κατοίκους των Μαρμάρων πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στην απόρριψη της αδειοδότησης της εν λόγω μονάδος που είχε υπογραφεί από τον κ. Μιχελάκη, Γενικό Γραμματέα, τότε, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Πράγματι, στις 7 Αυγούστου 2015, ανακοινώθηκε προς τον Δήμο Ιωαννιτών που είχε υποβάλει σχετική εμπεριστατωμένη προσφυγή, η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία ακυρώνονταν η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».
Το… μπαλάκι στην Αποκεντρωμένη
Σήμερα όμως το Υπουργείο Περιβάλλοντος αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες τους. «Παρά το προηγούμενο του 2015, παρά τη σύσσωμη αντίδραση επιστημονική και κοινωνική, παρά το ότι η σχετική νομοθεσία παρόμοιων αδειοδοτήσεων επίκειται σύντομα να αλλάξει, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αγνόησε προκλητικά όλα αυτά και αντί να παγώσει παρόμοιες εγκρίσεις που αγνοούν θεμελιωμένες ενστάσεις για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση», αναφέρει ο Κ. Τασούλας.
Και καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, επισημαίνει και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, λέγοντας ότι «ο κ. Φάμελλος προ ολίγων μηνών απέρριψε τη λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στο Δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης, που συμβαίνει να είναι στην εκλογική του περιφέρεια.  Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη στάση του επί της προσφυγής που θα υποβληθεί και κατά των μονάδων βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, ώστε να αποδείξει πως τα κίνητρά του είναι αποκλειστικά νομιμότητας και περιβαλλοντικά και όχι ψηφοθηρικά».