Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Παρά τις κρίσεις προχωρά το μεταρρυθμιστικό έργο

on .

KERAMEOS

• Στα Γιάννενα βρίσκεται απο χθες η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία σήμερα θα μιλήσει στην 99η Σύνοδο των Πρυτάνεων. Χθες το απόγευμα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου Ζίτσας και μίλησε σε εκδήλωση στην Ελεούσα που διοργάνωσε με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στην παιδεία: θεμέλια για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για τα παιδιά μας».

Την Υπουργό υποδέχτηκε η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Δήμου Ζίτσας Γιάννα Γεωργούλη, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος.

«Προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις»
Η Υπουργός τόνισε πώς οι κρίσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα δεν σταμάτησαν την κυβέρνηση να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Μεταρρυθμίσεις, είπε, έγιναν από τα θεμέλια της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα από το νηπιαγωγείο που στόχος ήταν να πηγαίνουν τα παιδιά από την ηλικία των 4. Η κ. Κεραμέως τόνισε πώς αποτελεί χρέος να καλλιεργηθούν δεξιότητες στα παιδιά, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης για εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας από το νηπιαγωγείο, την οποία χαρακτήρισε καινοτομία.
Παράλληλα, συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για την προσπάθειά τους να φροντίσουν τα παιδιά σε συνθήκες πανδημίας, σε μία περίοδο όπου ήταν ακόμη μία ευκαιρία για τη ψηφιακή διάσταση στην εκπαίδευση.

«16.200 μόνιμοι διορισμοί»
Η Ν. Κεραμέως έκανε μνεία στους 4.500 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στην εδική αγωγή και σε 11.700 μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση, επενδύοντας η κυβέρνηση στο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ έκανε γνωστό πώς θα γίνουν κι άλλοι διορισμοί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στις οριζόντιες επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών αλλά και στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, τα οποία η κυβέρνηση τα διπλασίασε από 60 σε 120, χαρακτηρίζοντάς τα εξαιρετικά δημόσια σχολεία και προπομπό ώστε να δοθούν εφόδια σε όλα τα σχολεία.
Συνεχίζοντας την ομιλία της, η Υπουργός έκανε αναφορά και σε άλλα ζητήματα, όπως η διαδικασία της Αξιολόγησης όπου στόχος είναι ένα καλύτερο σχολείο αλλά και στα πρότυπα επαγγελματικά λύκεια και ΙΕΚ, τονίζοντας και την παράδοση που έχει η περιοχή μας στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση...
Η Υπουργός σχετικά με τις αλλαγές σε επαγγελματική εκπαίδευση αλλά και στα Πανεπιστήμια, υποστήριξε τη σημαντικότητα του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την κατάργηση του ασύλου της ανομίας και φυσικά τη δυνατότητα που έχουν πλέον οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων να συμπληρώσουν μηχανογραφικό είτε για τα Πανεπιστήμια είτε για τα Δημόσια ΙΕΚ, για τα οποία σημείωσε επίσης πώς οι ειδικότητες θα μπορούν να μπαίνουν και σε συνάρτηση με τις ανάγκες που έχει η κάθε τοπική κοινωνία.
Μεταξύ άλλων, η Ν. Κεραμέως αναφέρθηκε και στο νέο νομοσχέδιο που αφορά στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ελληνικό «Erasmus» που δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα να πάρουν έως ένα ποσοστό μαθήματα από άλλες σχολές από αυτές που φοιτούν αλλά και τα βιομηχανικά διδακτορικά στα Πανεπιστήμια, τα οποία συνδέονται με την αγορά εργασίας για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων.
Στην εκδήλωση βρέθηκαν εκπαιδευτικοί από διάφορα σχολεία του Νομού, ενώ μετά την ομιλία της η Νίκη Κεραμέως είδε με μεγάλο ενδιαφέρον δημιουργίες μαθητών από Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Ζίτσας.

Στη ΔΕΕΠ - Οι σημερινές επισκέψεις
Πριν μεταβεί στην Ελεούσα για την εκδήλωση που ήταν ομιλήτρια, η Υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε τα γραφεία της ΔΕΕΠ Ιωαννίνων εκεί όπου μίλησε με την Πρόεδρο Λένα Σταμάτη, μέλη της ΔΕΕΠ και με εκπροσώπους των ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ιωαννίνων. Η Υπουργός σήμερα εκτός από την Σύνοδο των Πρυτάνεων θα επισκεφθεί σχολεία της περιοχής,ενώ θα έχει και συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.