Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όργιο διαφθοράς σε Αλβανία - Τουρκία

on .

RAMA ERNTOGAN 18 1 22

• Την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «χτυπά» με κάθε ευκαιρία ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, με την ελπίδα ότι θα καρποφορήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, όμως την ίδια στιγμή με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο εξάρει το ρόλο της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια, σφίγγοντας όλο και πιο πολύ τους δεσμούς του με τον Ερντογάν, ο οποίος εμφανίζεται ως ο… θεματοφύλακας της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή, οι δυο χώρες συχνά με τη στάση τους (εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων, παραβιάσεις, περιουσιακά ζητήματα κ.α.) δεν κρύβουν τον ανθελληνισμό τους, απέναντι σε μια χώρα (την Ελλάδα) από χρόνια μέλος της Ε.Ε., διαθέσιμη πάντα να προσφέρει και να συνεργαστεί σε όλα τα επίπεδα.
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά διαφήμισε την στενή σχέση της χώρας του με τον Ερντογάν, αφού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Γερμανία εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια. Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στα μάτια μου, η Τουρκία είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο ασφαλείας για όλη την Ευρώπη».
Όπως μετέδωσε το «Βαλκανικό Περισκόπιο» ο Έντι Ράμα επισήμανε ότι θα απαιτήσει από τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες τη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας για την Αλβανία χωριστά από τη Βόρεια Μακεδονία καθώς η Βουλγαρία ενδέχεται να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις των Σκοπίων τον Ιούνιο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Κι όλα αυτά όταν η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αφορά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2021 τόσο για την Τουρκία, όσο και για την Αλβανία είναι κόλαφος!
-  Σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ από τη Νέα Υόρκη η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση της Τουρκίας συνέχισε να περιορίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου. Από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, οι αρχές έχουν απολύσει ή θέσει σε αναγκαστική αργία δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και κρατικούς λειτουργούς, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 60.000 αστυνομικών και στρατιωτικών και περισσότερων από 4.000 δικαστών και εισαγγελέων, συνέλαβαν ή φυλάκισαν περισσότερους από 95.000 πολίτες και έκλεισαν περισσότερες από 1.500 μη κυβερνητικές οργανώσεις για λόγους που σχετίζονται με την τρομοκρατία, κυρίως για υποτιθέμενους δεσμούς με το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση κατηγόρησε ως εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος και τον χαρακτήρισε ως αρχηγό της «Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φετουλάχ»».
-  Τις επισημάνσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αλβανία, αναδεικνύει η ιστοσελίδα «himara.gr». Όπως αναφέρεται στην έκθεση «τα κύρια ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αλβανία το 2021 ήταν τα προβλήματα με την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, ενώ συνεχιζόταν η διαδικασία ελέγχου, οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου και η διαφθορά διάχυτη σε όλους τους κλάδους της Κυβέρνησης και των δημοτικών θεσμών».
Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι «η διαφθορά ήταν αχαλίνωτη σε όλους τους κλάδους της Κυβέρνησης και οι αξιωματούχοι εμπλέκονταν συχνά σε πρακτικές διαφθοράς ατιμώρητα…»!