Σε «τροχιά» εσωκομματικών εκλογών η Νέα Δημοκρατία

on .

NEA DHMOKRATIA KTIRIO

• Σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών έχει μπει η Νέα Δημοκρατία, καθώς την Κυριακή 24 Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη των Προέδρων και μελών των Διοικουσών Επιτροπών στις Εκλογικές Περιφέρειες της χώρας, Προέδρων Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων-μελών ΔΗΜ.Τ.Ε, αλλά και των 1.000 μελών που θα λάβουν μέρος στο 14ο Συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες να γίνουν τον Μάιο του 2020, δηλαδή δυο χρόνια μετά από αυτές του 2018 όπως προέβλεπε το Καταστατικό, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκαν στην ώρα τους λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε με την πανδημία.

Μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή των μελών του κόμματος στις εκλογές τόσο σε πανελλαδικό όσο σε τοπικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται πώς πανελλαδικά στις εκλογές του 2018 είχαν προσέλθει στις «γαλάζιες» κάλπες περίπου 132.000 μέλη της Ν.Δ., ενώ στον Νομό Ιωαννίνων ψήφισαν περί τα 1.600 μέλη.

Και ψηφιακή κάλπη!
Η ψηφιακή εποχή την οποία πλέον βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους μέσω του gov.gr που έχει περιορίσει δραστικά την γραφειοκρατία και τη φυσική παρουσία σε διάφορες υπηρεσίες, θα έχει αντίκτυπο και στις εσωτερικές διαδικασίες του κυβερνώντος κόμματος.
Συγκεκριμένα, στις επικείμενες εκλογές θα στηθεί και ψηφιακή κάλπη η οποία θα είναι προσβάσιμη για όλα τα μέλη του κόμματος που θα το θελήσουν, εφόσον το δηλώσουν στον ιστότοπο του κόμματος μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Αυτή θα είναι και η τελευταία μέρα όπου όλα τα μέλη της Ν.Δ. θα μπορούν να ανανεώσουν τη συνδρομή της κάρτας μέλους ή να κάνουν την εγγραφή αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Φυσικά, για όσους πολίτες δεν επιθυμούν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μέσω του διαδικτύου, υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσουν με τον πατροπαράδοτο τρόπο στα εκλογικά τμήματα με την πιστή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και εφόσον φυσικά είναι οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη του κόμματος.

Στον Νομό Ιωαννίνων
Στον Νομό Ιωαννίνων, η ψηφοφορία θα γίνει στα ίδια εκλογικά τμήματα που είχε γίνει και τον Μάιο του 2018.

Δηλαδή, σε ξενοδοχείο «Du lac» (Ιωαννιτών), Ασπραγγέλους Ζαγορίου, Κόνιτσα, Πράμαντα, Ελεούσα, Μέτσοβο, Καλπάκι και Κρυφοβό Δήμου Δωδώνης. Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει από τις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα.

Πάντως, η χρήση της ψηφιακής κάλπης είναι ένας τρόπος να αποφευχθεί ο συνωστισμός προηγούμενων ψηφοφοριών αλλά και είναι ένας τρόπος μείωσης της χρήσης έντυπου εκλογικού υλικού με αύξηση του περιβαλλοντικού οφέλους. Το σίγουρο είναι πώς όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας στα εκλογικά τμήματα των ΔΗΜΤΟ που ανήκουν θα αγκαλιάσουν αυτή την καινοτομία.

Τριήμερη προθεσμία
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του κόμματος για τις εσωκομματικές εκλογές, όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να καταθέσουν υποψηφιότητα από την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου (ώρα 7 μ.μ.), εφόσον τηρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται στην εγκύκλιο. Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι για Πρόεδροι ΔΕΕΠ ή ΔΗΜ.Τ.Ο πρέπει να έχουν κάρτα μέλους τριετούς διάρκειας αλλά και να έχουν συγκεντρώσει 50 και 20 αντίστοιχα υπογραφές από τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη.

Ο Θεόδ. Τζαρούχης
Την πρόθεσή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της Εκλογικής Περιφέρειας Ιωαννίνων (ΔΕΕΠ), εξέφρασε μέσω του «Π.Λ» ο Θεόδωρος Τζαρούχης. Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ αφού ευχήθηκε οι εκλογές να γίνουν με απόλυτη ομοψυχία όπως αρμόζει στη Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε πώς η αλλαγή προσώπων σε αυτές τις θέσεις είναι προς όφελος του κόμματος. Ο κ. Τζαρούχης, ο οποίος στις εκλογές του 2018 είχε λάβει 695 ψήφους έναντι 679 του Κωνσταντίνου Ζιάβρα, εξέφρασε την πεποίθηση πως ο νέος Πρόεδρος που θα αναδειχθεί από τις προβλεπόμενες διαδικασίες θα ανταποκριθεί επάξια στο ρόλο του.